Ο πολιτικός αντίκτυπος της υπόθεσης Οζίλ

“Η Γερμανία είναι μια χώρα ανοιχτή στον κόσμο” υπογράμμισε η εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ στο εβδομαδιαίο κυβερνητικό μπρίφινγκ συμπληρώνοντας: “Η ένταξη των ανθρώπων με μεταναστευτική βιογραφία αποτελεί πρωταρχικό καθήκον της γερμανικής κυβέρνησης”.

Ωστόσο αναφορικά με την αποχώρηση του ποδοσφαιριστή Μεσούτ Οζίλ από την Εθνική Γερμανίας μετά από κατηγορίες για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος του, η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επέλεξε να μη λάβει ευθέως θέση. Αρκέστηκε στο ότι “η καγκελάριος εκτιμά πολύ τον Μεσούτ Οζίλ” και ότι “είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, που έχει προσφέρει πολλά στην εθνική ομάδα της Γερμανίας”.

Σύμφωνα πάντως με την Ουλρίκε Ντέμερ, η περίπτωση Οζίλ δεν πλήττει την πολιτική κοινωνικής ένταξης στη Γερμανία, ενώ η ίδια δεν βλέπει ευθύνες στη Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB). Μάλιστα είπε ότι “η DFB αναλαμβάνει πολυάριθμες πρωτοβουλίες, καμπάνιες και προγράμματα για την στήριξη της ένταξης και της συνοχής στην κοινωνία μας”.

Μια φωτογραφία με τον Ερντογάν τον έθεσε στο στόχαστρο

Από την πλευρά ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας, την επομένη της παραίτησης Οζίλ, δήλωσε στο ίδιο κλίμα: «Δεν πιστεύω ότι η περίπτωση ενός πολυεκατομμυριούχου ποδοσφαιριστή που ζει και εργάζεται στην Αγγλία είναι ενδεικτική για την ικανότητα κοινωνικής ενσωμάτωσης στη Γερμανία». Ο Βρετανός ομόλογός του Τζέρεμι Χαντ, που βρισκόταν για επίσκεψη στο Βερολίνο, δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για τον Οζίλ, ο οποίος παίζει στη βρετανική Άρσεναλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οζίλ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γκεζελκίρχεν της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ενώ οι παππούδες του είχαν πάει ως μετανάστες στη Γερμανία από την Τουρκία. Ο ίδιος επέλεξε το 2007 τη γερμανική υπηκόοτητα, χάνοντας την τουρκική. Μια φωτογραφία του τον Ιούνιο με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, εν μέσω της προεκλογικής του εκστρατείας, ήταν αυτή που πυροδότησε την έντονη συζήτηση στους κόλπους του γερμανικού ποδοσφαίρου για το πρόσωπό του.

Πώς σχολιάζουν Γερμανοί πολιτικοί την υπόθεση

Πέρα όμως από την επίμαχη φωτογραφία με τον Ερντογάν, πολλοί Γερμανοί πολιτικοί ασκούν κριτική στην DFB για τη στάση της στην υπόθεση Οζίλ. “Σε γενικές γραμμές ρίχνει μια βαριά σκιά στο γερμανικό ποδόσφαιρο” δήλωσε στην o Φρανκ Στέφελ, εκπρόσωπος του CDU για θέματα αθλητισμού, σημειώνοντας ότι θα ήταν καλύτερο αν όλες οι πλευρές είχαν προηγουμένως μιλήσει μεταξύ τους.

Για τον Φρανκ Στέφελ ωστόσο είναι αδιαμφισβήτητο ότι από “αθλητικής άποψης” ο Μεσούτ Οζίλ είναι “κομμάτι της νίκης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014”. Ο Έρχαρντ Γκρουντλ, εντεταλμένος για θέματα αθλητισμού των Πρασίνων δήλωσε επίσης στην DW ότι “λυπάται που εν έτει 2018 ένας νικητής της εθνικής ομάδας αποχωρεί από αυτή λόγω ρατσισμού”, ενώ παράλληλα βλέπει ευθύνες στη Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και ειδικότερα στον πρόεδρό της Ράινχαρντ Γκρίντελ, αλλά και στον μάνατζερ της Εθνικής Γερμανίας Όλιβερ Μπίρχοφ, για την επίθεση στον Μεσούτ Οζίλ μετά την ήττα της Γερμανίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας. H Μπρίτα Ντάσλερ από τους Φιλελεύθερους (FDP) ζητά ακόμη οι ιθύνοντες εντός της DFB να υποστούν προσωπικά τις όποιες συνέπειες, σημειώνοντας ότι η αποχώρηση Οζίλ αφήνει να διαφανεί ότι η DFB δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας, στην οποία ζουν και μετανάστες.

Πάντως η τάση στη γερμανική πρωτεύουσα φαίνεται να είναι ότι η συζήτηση για τον ρατσισμό στο γερμανικό ποδόσφαιρο είναι ευρύτερη και δεν θα πρέπει να συνδεθεί με το ερώτημα κατά πόσο η φωτογραφία του Οζίλ με τον Ερντογάν ήταν σωστή επιλογή ή όχι. Επίσης το συμβάν αυτό δεν θα πρέπει να συνδεθεί με τις όποιες αιτιάσεις κατά του Οζίλ για την κακή απόδοση της γερμανικής ομάδας στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Πάντως το Κεντρικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων της Γερμανίας ανέφερε στην DW ότι η υπόθεση Οζίλ ανέδειξε μια “βαθύτερη κοινωνική πληγή”, τον ρατσισμό. Ως εκ τούτου έφερε και πάλι στο προσκήνιο, σύμφωνα με το Συμβούλιο Μουσουλμάνων, το θέμα της αντιμετώπισής του. Η DFB από την πλευρά της με μια λιτή δήλωση ανέφερε ότι “λυπάται” για το ότι ο Οζίλ αισθάνεται ότι στοχοποιήθηκε ρατσιστικά από την ίδια, αλλά απορρίπτει ταυτόχρονα τις κατηγορίες για ρατσισμό. Η μόνη αυτοκριτική που έκανε η ομοσπονδία ήταν ότι ενδεχομένως συνέβαλε στο να λάβει το θέμα μεγάλες διαστάσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ