Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τις πληγείσες περιοχές

Μέχρι να μάθουμε να προλαμβάνουμε και να πιέζουμε για την όσο το δυνατόν καλύτερη πρόληψη των καταστροφών, η αντίδρασή μας μετά τα άσχημα γεγονότα τουλάχιστον είναι όπως θα έπρεπε.

Για λόγους ενημέρωσης και όχι μόνο συγκεντρώσαμε μερικές προσφορές και ενέργειες ανακούφισης των πληγέντων:

Πρώτα απ όλα, προτού κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να ενημερωνόμαστε για τις μεταβαλλόμενες ανάγκες που υπάρχουν, είτε από την περιφέρεια Αττικής, είτε από τους Δήμους.
Για παράδειγμα η χθεσινή ανακοίνωση της περιφέρειας Αττικής αναφέρει:

«Οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, εμφιαλωμένο νερό κ.ά.) στα θύματα των πυρκαγιών, μπορούν να απευθύνονται στις τηλεφωνικές γραμμές 210-4819001/ 213-2129104/ 213-2129105/ 213-2129117 (Φαξ: 213 -2129121, Email: [email protected]) του Κέντρου Logistics της Περιφέρειας Αττικής ή στους οικείους Δήμους.

  • Εμφιαλωμένα νερά
  • Χυμούς
  • Τρόφιμα που διατηρούνται εκτός ψυγείου και κατά προτίμηση να είναι άμεσης ανάλωσης (κονσέρβες, συσκευασμένα κρουασάν, μπισκότα, φρυγανιές, κ.λπ.)
  • Γάλατα μακράς διάρκειας, τα οποία διατηρούνται εκτός ψυγείου, π.χ. εβαπορε.

Το κέντρο Logistics της Περιφέρειας Αττικής βρίσκεται στην Εσπλανάδα – Πλατεία Νερού δίπλα στο Τάε Κβο Ντο του Φαληρικού – Δεν χρειάζονται άλλα είδη ρουχισμού».

Σήμερα, ο Δ. Ραφήνας ανέφερε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί άλλα τρόφιμα και ότι χρειάζεται εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων για καθαρισμό, μηχανικούς, ακόμα και ειδικούς πληροφορικής (ίσως για να ενημερώσουν τον δικτυακό τόπο του Δήμου που δεν έχει καμιά αναφορά στο τι έχει γίνει!). Τηλ. Επικοινωνίας: 2294321001, 2106039550.

Δ. Μαραθώνα σε μια ανάρτηση στον δικτυακό τόπο του σήμερα αναφέρει ότι χρειάζεται:

  • Κλινοσκεπάσματα
  • Ρουχισμό
  • Πετσέτες
  • Μάσκες χειρουργικές
  • Ξυραφάκια
  • Οδοντόκρεμες
  • Οδοντόβουρτσες

Τηλ. επικοινωνίας: 2294320537, 2294320512, 2294320552.

AirBnB ενεργοποίησε το πρόγραμμα Open Homes το οποίο καλεί τους ιδιοκτήτες που έχουν κατοικίες στις κοντινές περιοχές να διαθέσουν τον χώρο τους για την στήριξη των συνανθρώπων τους, χωρίς καμία χρέωση για το διάστημα 24/7/2018 έως 6/8/2018.
Η ανάρτηση του καταλύματος Open Homes μπορεί να γίνει εδώ: https://www.airbnb.co.uk/welcome/evacuees/east-attica-wildfires-2018-07.

Από εχθές στα γραφεία της Owiwi, στην οδό Ασκληπιού 2 στο κέντρο της Αθήνας, συγκεντρώνονται τα αναγκαία φάρμακα (betadine, fucidin, κρέμες για εγκαύματα), μωρομάντιλα και ξηρά τροφή. Αν βρίσκεστε εκεί κοντά επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2103640924.

Η Channel VAS, πραγματοποίησε ήδη μια δική της αποστολή στην περιοχή εχθές, η οποία ενδεχομένως να επαναληφθεί, αν βρίσκεστε στην περιοχή του Γέρακα μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία για ενημέρωση.

Ο Δ. Μαραθώνα με την υποστήριξη του ΟΠΑΠ άνοιξε και φιλοξενεί ήδη πληγέντες στην Έ Κατασκήνωση του Μαραθώνα, στον Άγιο Ανδρέα. Εκεί βρίσκεται η κινητή μονάδα υγείας του Χαμόγελου του Παιδιού «Ιπποκράτης», η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων «ΟΠΑΠ στη Γειτονιά», ώστε να προσφέρει ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη.
Η καταγραφή των στοιχείων των πληγέντων από το Δήμο, για τη φιλοξενία τους στην Ε΄ Κατασκήνωση, γίνεται στα τηλέφωνα 22943-20537 και 22943-20511.

Το Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου έκανε δωρεά 100.000 ευρώ στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την ενίσχυση των πληγέντων. Δωρεές μπορούν να γίνουν εδώ.

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών προσφέρει από σήμερα δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες ιατρούς της κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, καθώς επίσης και επείγουσα διακομιδή, για περιστατικά που χρήζουν άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης.
Συγκεκριμένα, οι πληγέντες θα μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν τους εφημερεύοντες ιατρούς της κλινικής για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είτε με την επίδειξη της βεβαίωσης από την Πυροσβεστική, είτε με τον αριθμό πρωτοκόλλου από το Δήμο.
Οι εφημερεύοντες ιατροί του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών θα καλύπτουν τις εξής ειδικότητες:

– Παθολόγος
– Καρδιολόγος
– Ορθοπαιδικός
– Πνευμονολόγος
– Γενικός χειρουργός
– Παιδίατρος
– Παιδοχειρουργός

Για ραντεβού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν από τις 09:00 – 15:00 στο 210 6862644, εκτός Σαββατοκύριακου. Επιπλέον, τα ασθενοφόρα του Ομίλου βρίσκονται στη διάθεση των Δήμων και των πληγέντων.

Η Ευρωκλινική Παίδων  ανοίγει το τμήμα επειγόντων περιστατικών σε όλα τα παιδιά των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την Αττική. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως αναπνευστικά, εμπύρετα, θερμοπληξία κ.α. μπορούν να προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών της κλινικής  στη διεύθυνση Αθανασιάδου 7-9, Αμπελόκηποι (Μετρό Αμπελοκήπων). Για πληροφορίες τηλέφωνο 2106416600. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παιδιά με εγκαύματα.

H Doctor Anytime και οι συνεργαζόμενοι γιατροί στην περιοχή προσφέρουν δωρεάν επισκέψεις.

Το Viber δημιούργησε ειδική κοινότητα για τις πληγείσες περιοχές.

Η Admine μαζί με την Rist Hellas και την Agnotis προσφέρουν 11.000 πάνες και 500 πακέτα μωρομάντηλα στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Αττική, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.

MetLife ανακοίνωσε την τηλεφωνική γραμμή 210 87 87 500, για την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων της, αλλά και των εργαζομένων και συνεργατών της, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας των πυρκαγιών.

Επίσης προσφέρει άμεση οικονομική βοήθεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την κάλυψη αναγκών διαμονής, σίτισης και νοσοκομειακής φροντίδας ενώ ομάδα εθελοντών εργαζομένων της και των οικογενειών τους έχει ήδη μεταβεί στην περιοχή, για να συμμετάσχουν στην πυρόσβεση αλλά και για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των πληγέντων, σε συνεννόηση με τους αντίστοιχους Δήμους.

Cosmote, Vodafone και Wind προσφέρoυν δωρεάν χρόνο ομιλίας, data και SMS στους συνδρομητές των περιοχών των καταστροφών ενώ αναστέλλουν προσωρινά τις φραγές κλήσεων.

 

(Η κεντρική φωτογραφία είναι του Νίκου Καλογερικού από το Facebook)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ