Ακυρώνεται η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη χώρα μας, που είχε προγραμματιστεί για το φθινόπωρο, ακυρώνεται, όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ.

«Η χρονική στιγμή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα το φθινόπωρο δεν είναι πλέον κατάλληλη», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης και πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε απελάσεις Ελλήνων διπλωματών αλλά παραμένει ακόμη άγνωστο τόσο η ημερομηνία όσο και ο αριθμός των διπλωματών που θα απελαθούν.

«Είχαμε ήδη πει ότι θα ακολουθήσουν αντίμετρα. Δεν γνωρίζω πότε, ούτε τον ακριβή αριθμό, αλλά φυσικά, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική θα υπάρξουν αντίποινα», τόνισε ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας είναι τεταμένες μετά την πρόσφατη απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο, που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, με την αιτιολογία ότι ενεπλάκησαν σε παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας και ειδικότερα σε απόπειρα παρέμβασης στο ζήτημα της συμφωνίας Ελλάδας – πΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας.

Για ρωσικά αντίποινα έκανε λόγο εχθές και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της εκπροσώπου του, Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία εξέφρασε και την άποψη της Ρωσίας ότι η απόφαση από την Ελλάδα που ελήφθη κατόπιν πιέσεων, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει από ποιους ασκήθηκαν οι πιέσεις.

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που τις χαρακτήρισε «χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα», ενώ επισημαίνει ότι «τα στοιχεία, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους».

Παράλληλα, καθιστά σαφές ότι «η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική», αν και προσθέτει ότι «με τη σημερινή της δήλωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει δε ότι «η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει» και ότι «ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ