FCA: Η Βρετανία να προετοιμαστεί για σκληρό Brexit

Τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες της Βρετανίας θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σκληρό Brexit όπως ανέφερε σήμερα η Ανώτατη Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή, στην περίπτωση που η μεταβατική περίοδος δεν έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. 

Με οκτώ μήνες να μένουν μέχρι να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2019, είναι σημαντικό όλοι – οι ρυθμιστικές αρχές και η βιομηχανία – να συνεχίσουν να σχεδιάζουν μια σειρά σεναρίων”, δήλωσε η Nausicaa Delfas, επικεφαλής της διεθνούς στρατηγικής στην Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς.

“Σε όλη την FCA, μαζί με συναδέλφους από την Τράπεζα της Αγγλίας και την κυβέρνηση, εργαζόμαστε για να αναπτύξουμε μια σειρά διασφαλίσεων και απρόβλεπτων σεναρίων, σε περίπτωση σκληρού Brexit, για να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της επόμενης μέρας,”  είπε η Delfas σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το TheCityUK.

Όπως αναφέρει το Reuters, Βρετανία και ΕΕ έχουν συμφωνήσει για μια συμφωνία μετάβασης που θα γεφυρώσει το Brexit από τον Μάρτιο του επόμενου έτους στα τέλη του 2020, αλλά δεν έχει ακόμη επικυρωθεί, με αποτέλεσμα οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με έδρα τη Βρετανία να αντιμετωπίσουν έναν απότομο τερματισμό της πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ. Ήδη τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και brockers έχουν ειδοποιήσει τους αντίστοιχους τομείς τους να είναι έτοιμοι για το χειρότερο δυνατό σενάριο. 

Η Βρετανία έχει ήδη δηλώσει ότι θα νομοθετήσει για να εξασφαλίσει ότι οι διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συμβάσεις, όπως τα παράγωγα και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, μπορούν να εξυπηρετηθούν μετά τον Μάρτιο, αλλά μέχρι στιγμής η ΕΕ δήλωσε ότι εναπόκειται στον ιδιωτικό τομέα να αναλάβει τέτοια δράση. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές ποιο είδος πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ θα έχουν οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στη Βρετανία μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, με αποτέλεσμα πολλές τράπεζες και ασφαλιστικές να προχωρούν στην δημιουργία νέων κόμβων  μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη διαταραχή.

“Όσον αφορά το μακροπρόθεσμο μέλλον μας – οι αγορές μας θα παραμείνουν ιδιαίτερα ολοκληρωμένες ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Brexit. Πιστεύουμε ότι ένα καλό αποτέλεσμα είναι εφικτό – το οποίο είναι προς το συμφέρον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της ΕΕ “, δήλωσε η Delfas

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ