Στις 2 Αυγούστου η καταβολή των αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις

Αναδρομικά που ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 260 ευρώ και ανά Ταμείο φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 460 ευρώ, τα οποία προέρχονται από τις παράνομες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, επιστρέφει το υπουργείο Εργασίας σε 200.000 συνταξιούχους 23 επικουρικών ταμείων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι λογαριασμοί όλων των δικαιούχων έχουν πιστωθεί με τα ανάλογα ποσά και θα πληρωθούν στις 2 Αυγούστου με την τακτική μηνιαία επικουρική τους σύνταξη.

Η σχετική λίστα παραδόθηκε στο υπουργείο Εργασίας από την ΗΔΙΚΑ, ενώ έχουν μετρηθεί τα ποσά για όλα τα Ταμεία, εκτός από ΟΤΕ, Αγροτικής, ΕΤΒΑ και ΕΛΤΑ, για τα οποία υπάρχει εκτίμηση που είναι σχεδόν οριστική, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Στους συνταξιούχους της ΑΤΕ, για παράδειγμα, για τεχνικούς λόγους τα αναδρομικά θα πιστωθούν σε δύο δόσεις, μία στις 2 Αυγούστου και μια δεύτερη γύρω στις 10 Αυγούστου. Σημειωτέον ότι το πιο μεγάλο ποσό αναδρομικών ανήκει σε συνταξιούχους από το επικουρικό της ΑΤΕ (ΕΛΕΜ) με περίπου 1.300 ευρώ μικτά και 1.040 ευρώ καθαρά μετά το φόρο.

Τα αναδρομικά αφορούν στις επιπλέον μειώσεις που έγιναν παράνομα στις επικουρικές συντάξεις με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι κρατήσεις αυτές ήταν από 3% ως 10% και επιβάλλονταν κλιμακωτά στα μικτά ποσά επικουρικών που ξεπερνούσαν τα 300 ευρώ. Όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, μετά το κούρεμα των επικουρικών που επιβλήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου από τον Ιούνιο του 2016 και μετά, οι ίδιες μειώσεις (3% ως 10%) συνέχισαν να επιβάλλονται σαν να μην είχαν μειωθεί οι επικουρικές, και μάλιστα έμπαινε κράτηση 3% ως 10% ακόμη και σε επικουρικές που μετά το νόμο Κατρούγκαλου πήγαν κάτω από 300 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ