Έληξε η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία, νέο αυστηρό αντιτρομοκρατικό νόμο φέρνει ο Ερντογάν

Έληξε εχθές η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εισηγείται την εφαρμογή νέου αυστηρού αντιτρομοκρατικού νόμου που επικρίνεται από στελέχη της αντιπολίτευσης, καθώς υποστηρίζουν ότι επιβάλλει περιορισμούς αντίστοιχους με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιβλήθηκε για πρώτη φορά στις 20 Ιουλίου 2016, λίγες ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, και ανανεώθηκε επτά φορές από τότε, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Στα δύο χρόνια που διήρκεσε η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία, η κυβέρνηση προχώρησε σε ευρεία εκκαθάριση του στρατού και των κρατικών υπηρεσιών, απολύοντας εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και συλλαμβάνοντας δεκάδες χιλιάδες άλλους που φέρονται ότι είχαν δεσμούς με το τρομοκρατικό, σύμφωνα με την κυβέρνηση, κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ο Ερντογάν ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος.

Η κυβέρνηση έχει εκδώσει πάνω από 35 διατάγματα εκτάκτου ανάγκης, έχει απολύσει 130.000 δημοσίους υπαλλήλους, νομικούς, ακαδημαϊκούς και καθηγητές για δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες, ενώ έχει κλείσει περισσότερα από 200 μέσα ενημέρωση και 1.500 μη κυβερνητικές οργανώσεις, ιδρύματα και ενώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, από τις περισσότερες από 100.000 ποινικές έρευνες που διενεργήθηκαν, 48.000 άτομα έχουν καταλήξει στο δικαστήριο από τις 10 Ιουλίου έως σήμερα, ενώ με την κατηγορία της συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν έχουν συλληφθεί 20.008 άτομα και άλλα 13.362 κατηγορούνται ότι διατηρούσαν δεσμούς με αυτήν. Εξ αυτών 705 είναι δικαστές και εισαγγελείς, 6.954 στρατιώτες, 5.139 αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και 6.587 εκπαιδευτικοί.

Δεδομένου ότι ήταν η κυβέρνηση ήταν περιοριζόταν από τον νόμο μόνο σε ζητήματα που σχετίζονται με τους λόγους για τους οποίους κηρύχθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με διατάγματα προέβη σε σαρωτικές τροποποιήσεις σε περίπου 107 νόμους. Η έκταση των διαταγμάτων επέσυρε σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγορούν το κόμμα του Ερντογάν ότι καταχράστηκε τα διατάγματα για να παρακάμψει το κοινοβούλιο και την ισχύουσα νομοθεσία. Η αντιπολίτευση κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να εξαλείψει τους επικριτές της.

Εν τω μεταξύ, λίγες μέρες πριν από την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν παρουσίασε νομοσχέδιο με το οποίο προτείνει τροποποιήσεις σε αρκετούς νόμους που σχετίζονται με την ασφαλεία. Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των τουρκικών αρχών όσον αφορά την κράτηση υπόπτων, επιβάλλοντας μέτρα ασφαλείας ακόμη και εκτός του κανόνα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προτείνοντας να διατηρηθούν ορισμένα μέτρα για τρία ακόμη χρόνια.

Με το σχέδιο, η μέγιστη περίοδος για την κράτηση ενός υπόπτου ορίζεται σε τέσσερις ημέρες, με τη δυνατότητα ανανέωσης για άλλες δύο φορές, ανεβάζοντας το όριο της κράτησης στις 12 ημέρες. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στις τοπικές αρχές να περιορίζουν τις εισόδους και τις εξόδους στις πόλεις τους, να απαγορεύουν δημόσιες εκδηλώσεις και να δηλώνουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ