Κομισιόν: Προσωρινά μέτρα διασφάλισης για τις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων χάλυβα

Προσωρινά μέτρα διασφάλισης σχετικά με τις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων χάλυβα ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία θα αποτρέψουν την εκτροπή του χάλυβα από άλλες χώρες στην αγορά της ΕΕ ως αποτέλεσμα των πρόσφατα επιβληθέντων δασμών των ΗΠΑ.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ την Πέμπτη 19 Ιουνίου, αφορούν 23 κατηγορίες προϊόντων χάλυβα και θα λάβουν τη μορφή δασμολογικής ποσόστωσης. Για καθεμία από τις 23 κατηγορίες, δασμοί ύψους 25% θα επιβληθούν μόνο όταν οι εισαγωγές υπερβούν τον μέσο όρο των εισαγωγών κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών. Η ποσόστωση κατανέμεται με βάση την αρχή της πρώτης κατάθεσης, επομένως σε αυτό το στάδιο δεν έχει κατανεμηθεί από μεμονωμένες χώρες εξαγωγής.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα μέτρα αυτά επιβάλλονται σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες με περιορισμένες εξαγωγές προς την ΕΕ. Δεδομένων των στενών οικονομικών δεσμών μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν), αυτές εξαιρέθηκαν επίσης από τα μέτρα. Αυτές οι εξαιρέσεις είναι συμβατές τόσο με τις διμερείς όσο και με τις πολυμερείς υποχρεώσεις της ΕΕ προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Τα προσωρινά μέτρα διασφάλισης μπορούν να διατηρηθούν για μέγιστο διάστημα 200 ημερών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα έχουν τη δυνατότητα να σχολιάσουν τα μέχρι τώρα πορίσματα της έρευνας. Η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις αυτές προκειμένου να καταλήξει στο τελικό της συμπέρασμα, το αργότερο στις αρχές του 2019, επισημαίνοντας ότι ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να επιβληθούν οριστικά μέτρα διασφάλισης.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα μέτρα αυτά στηρίζονται από την συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών.

Όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτελούν μέρος της “τριπλής απάντησης” που αποφάσισε νωρίτερα φέτος στην επιβολή εισαγωγικών δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 23 Μαρτίου βάσει των οποίων η εξαγωγή χάλυβα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέστη λιγότερο ελκυστική. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι ως αποτέλεσμα των δασμών των ΗΠΑ οι προμηθευτές χάλυβα έχουν εκτρέψει ορισμένες από τις εξαγωγές τους από τις ΗΠΑ προς την ΕΕ. Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθεί μια απότομη αύξηση των εισαγωγών που θα προκαλούσε περαιτέρω οικονομικά προβλήματα στους παραγωγούς χάλυβα της ΕΕ -οι οποίοι ήδη υφίστανται παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα- η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι αναγκαία και δικαιολογημένα τα προσωρινά μέτρα διασφάλισης.

Η έγκριση των μέτρων είναι αποτέλεσμα της έρευνας που ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου και καλύπτει 28 κατηγορίες προϊόντων. Οι εισαγωγές για 23 κατηγορίες χάλυβα διαπιστώθηκε ότι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και μια περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών -που εκτρέπονται κυρίως από τις ΗΠΑ- απειλεί να προκαλέσει ζημία στη χαλυβουργία της ΕΕ που δεν έχει ανακάμψει ακόμα από την κρίση χάλυβα.

Οι κανόνες του ΠΟΕ επιτρέπουν την επιβολή μέτρων διασφάλισης υπό αυτές τις συνθήκες. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, τα μέτρα διασφάλισης θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες τις εισαγωγές, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, εκτός εάν οι εισαγωγές αναπτυσσόμενων χωρών αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 3% των συνολικών εισαγωγών, οπότε αυτές εξαιρούνται.

Για 12 κατηγορίες προϊόντων χάλυβα που καλύπτονται από τα προσωρινά μέτρα διασφάλισης, οι εισαγωγές π.χ. από Κίνα, Ρωσία, Ουκρανία υπόκεινται ήδη σε αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικούς δασμούς, επομένως για αποφυγή επιβολής διπλών δασμών η Επιτροπή θα εξετάζει την αναστολή ή τη μείωση του νέων δασμών κάθε φορά που σημειώνεται υπέρβαση της δασμολογικής ποσόστωσης, ώστε να εξασφαλίσει ότι το συνδυασμένο αποτέλεσμα των μέτρων δεν θα είναι υπέρμετρο

Παράλληλα με τις διασφαλίσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα, η «τριπλή απάντηση» της ΕΕ στους δασμούς των ΗΠΑ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο περιλαμβάνει και την ανάληψη νομικής δράσεις κατά των ΗΠΑ στον ΠΟΕ, κίνηση που έχει δρομολογηθεί από την 1η Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ