Στο 2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούνιο

O ετήσιος πληθωρισμός στις 19 χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη προκαταρκτική εκτίμησή της.

Εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και μη επεξεργασμένων προϊόντων διατροφής, ο δομικός πληθωρισμός σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 1,2%, ενώ εξαιρώντας και τις τιμές του καπνού διαμορφώθηκε στο 0,9%.

Τα στοιχεία αποτελούν ευπρόσδεκτο σημάδι για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που επιδιώκει να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αν και οι ευμετάβλητες τιμές ενέργειας ήταν η βασική κινητήρια δύναμη για την αύξηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με το Reuters.

Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει από τον προηγούμενο μήνα ότι σκοπεύει να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισ. ευρώ στο τέλος του έτους, αλλά θα διατηρήσει τα επιτόκια στο τρέχον, ιστορικό χαμηλό επίπεδο «μέχρι το καλοκαίρι του 2019», οδηγώντας τους επενδυτές να ποντάρουν σε αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο του επόμενου έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ