Σε εξέλιξη η συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στο Ελσίνκι

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συναντάται αυτήν την ώρα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια πολυαναμενόμενη διάσκεψη κορυφής.

Ο Τραμπ άνοιξε τη συνάντηση με ζεστά λόγια για τον Πούτιν, καθισμένος δίπλα στον Ρώσο ηγέτη, στο προεδρικό μέγαρο της ουδέτερης Φινλανδίας, και δήλωσε ότι μακροπρόθεσμος στόχος του είναι να βελτιώσει τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, ενώ προηγουμένως είχε κατηγορήσει την «αμερικανική ανοησία» για τις εχθρικές σχέσεις των δύο χωρών.

«Νομίζω ότι θα έχουμε μια εξαιρετική σχέση. Το ελπίζω. Το έχω πει, και είμαι βέβαιος ότι το έχετε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια, και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μου, ότι η συνεργασία με τη Ρωσία είναι κάτι καλό, δεν είναι κακό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε, σύμφωνα με το Reuters, ότι είναι ώρα να συζητήσουν για τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον και για τα δύσκολα πολυεθνικά ζητήματα, τα οποία είναι πολλά παγκοσμίως. «Έχει φτάσει η ώρα να μιλήσουμε με ουσιαστικό τρόπο», σημείωσε ο Πούτιν.

Ωστόσο, για τους επικριτές του Τραμπ, αυτό που επισκίασε την σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών είναι η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου στο Twitter λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο, όπου κατήγγειλε τους προκατόχους τους για τη σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας. «Η σχέση μας με τη Ρωσία δεν υπήρξε ποτέ χειρότερη χάρη στην πολυετή αμερικανική ανοησία, και τώρα το στημένο κυνήγι μαγισσών», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε “like” στην ανάρτηση του Τραμπ και απάντησε επίσης μέσω Twitter: “Συμφωνούμε”.

Οι αντίπαλοι του Τραμπ στις ΗΠΑ αντέδρασαν έντονα, με έναν εκπρόσωπο των Δημοκρατιών στο Κογκρέσο να δηλώνει μέσω Twitter ότι ο Τραμπ έχει μετατρέψει τον Λευκό Οίκο σε «βραχίονα προπαγάνδας για το Κρεμλίνο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ