Η Ρωσία ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Η αυλαία του Παγκοσμίου Κυπέλλου έπεσε χθες το απόγευμα με την Γαλλία να πανηγυρίζει την τοποθέτηση της στην κορυφή του κόσμου, μετά την νίκη της στον τελικό απέναντι στην Κροατία με 4-2. Σε μια απονομή που έγινε υπό καταρρακτώδη βροχή, ο αρχηγός της ομάδας των Τρικολόρε σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο στον ουρανό της Μόσχας δίνοντας το έναυσμα της γιορτής στη Γαλλία, όμως ο πραγματικός νικητής στεκόταν λίγο πιο πάνω, κάτω από μια μαύρη ομπρέλα, με την οποία έσπευσαν να τον προφυλάξουν οι παρατρεχάμενοι του και δεν ήταν άλλον από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Κατά γενική ομολογία το Παγκόσμιο Κύπελλο που ολοκληρώθηκε χθες, ήταν το καλύτερο των τελευταίων χρόνων και τα οφέλη της διοργανώτριας χώρας ήταν πολλαπλά και θα αρχίσουν να δείχνουν τα μερίσματα τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το βασικότερο κέρδος της χώρας είναι η εικόνα που έδειξε στα δισεκατομμύρια των θεατών και τηλεθεατών οι οποίοι είδαν το πιο όμορφο πρόσωπο της Ρωσίας. 

Σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο και πρώην ποδοσφαιριστές στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν δήλωσε ότι “πολλά από τα στερεότυπα για τη Ρωσία έχουν καταρρεύσει“. Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει η διοργάνωση ήταν ο φόβος των επεισοδίων, αφού οι διαβόητοι Ρώσοι χούλιγκανς θα είχαν να “αντιμετωπίσουν” τις ορδές των επισκεπτών, ειδικά των Άγγλων, οι οποίοι δεν φημίζονται για την αβρότητα τους. Η αντιμετώπιση του όλου ζητήματος ήταν υποδειγματική και δεν υπήρξε σε όλη την διάρκεια της διοργάνωσης ούτε ένα περιστατικό συμπλοκής. 

Η αντιμετώπιση των επισκεπτών της Ρωσίας, αντικατοπτρίζεται στις δηλώσεις του προέδρου της FIFA, ο οποίος είπε “Όλοι ερωτευθήκαμε με τη Ρωσία. Όλοι μας, όλοι όσοι έχουν έρθει εδώ, ανακαλύψαμε μια χώρα που δεν γνωρίζαμε“. Η διοργάνωση άνοιξε τις πόρτες της Ρωσίας στις χιλιάδες των επισκεπτών οι οποίοι γέμισαν τις ρωσικές πόλεις. Οι επισκέπτες όμως δεν περιορίστηκαν στις μεγάλες πόλεις που φιλοξενούσαν τα παιχνίδια, αλλά και τις υπόλοιπες οι οποίες δεν θα έβλεπαν τουρίστες υπό κανονικές συνθήκες και αυτό είχε αμφίδρομα καλά αποτελέσματα. Τόσο οι επισκέπτες γνώρισαν την καρδιά της Ρωσίας αλλά και οι Ρώσοι ήρθαν σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. 

Το Παγκόσμιο Κύπελλο διοργανώθηκε σε μια δύσκολη για την Ρωσία περίοδο και εν μέσω κατηγοριών για εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές αλλά και εν μέσω κυρώσεων και εμπάργκο και βοήθησε στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των λαών. Ταυτόχρονα έδωσαν την ευκαιρία για να ανοίξουν πάλι οι διπλωματικές δίοδοι, ενώ η παρουσία ξένων ηγετών έδωσε την ευκαιρία για ιδιωτικές συνομιλίες σε πιο χαλαρό κλίμα. 

Φυσικά δεν θα πρέπει να υποτιμήσει κάποιος και τα οικονομικά οφέλη από την διοργάνωση, η οποία αν και δαπανηρή στον σχεδιασμό της, μπορεί να αποφέρει μακροχρόνια έσοδα από τις εγκαταστάσεις και τον τουρισμό. Ο Βλαντιμίρ Τίκομιροφ, επικεφαλής οικονομολόγος του BCS Financial Group, είπε στο CNBC ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο είχε δώσει στη Ρωσία δημόσιες σχέσεις και οικονομική ώθηση – αλλά οι τελευταίες θα μπορούσαν να είναι βραχύβιες. Αν και οι τουριστικές ροές ήταν πολύ μεγάλες κατά την διάρκεια του τουρνουά, αυτές αναμένεται να μειωθούν μετά την λήξη του και να περιοριστούν σε ένα μικρό ποσοστό επιστρέφοντων τουριστών. 

Τα μεγαλύτερα οφέλη για την Ρωσία, εκτός από την αλλαγή της εικόνας της χώρας προς το εξωτερικό, θα είναι και οι υποδομές στις υπηρεσίες και τις μεταφορές, οι οποίες αναμένεται να ωθήσουν προς τα εμπρός την Ρωσική οικονομία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ