Έκκληση Τουσκ σε Κίνα, ΗΠΑ και Ρωσία να μην ξεκινήσουν εμπορικό πόλεμο

Η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείας και η Ρωσία έχουν καθήκον να μην ξεκινήσουν εμπορικούς πολέμους δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και κάλεσε τις τρεις χώρες να συμβάλλουν στη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για να αποφευχθεί η σύγκρουση και το χάος, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου χρειάζεται νέους κανόνες για τις αναγκαστικές μεταβιβάσεις τεχνολογίας και για τις επιδοτήσεις της βιομηχανίας.

Ο Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρίσκονται στο Πεκίνο, όπου θα έχουν συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου των ηγετών Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο ότι η Κίνα ξέρει πώς να ανοίξει την οικονομία της και ότι θα μπορούσε να το κάνει αν το επιθυμεί.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθεί το ελεύθερο εμπόριο και η πολυμερής προσέγγιση, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα γίνονται βυθίζονται όλο και περισσότερο σε μια εμπορική διαμάχη, χωρίς σημάδια διαπραγμάτευσης στον ορίζοντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ