Επιβραδύνθηκε η οικονομία της Κίνας το δεύτερο τρίμηνο

Η οικονομία της Κίνας επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς οι προσπάθειες του Πεκίνου για περιορισμό του χρέους πλήττουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ η άνοδος της εργοστασιακής παραγωγής εξασθένισε σε χαμηλό δύο ετών, που αποτελεί ανησυχητική ένδειξη για τις επενδύσεις και τις εξαγωγές εν μέσω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, συγκλίνοντας με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, και φαίνεται ότι βρίσκεται σε τροχιά για την επίτευξη του επίσημου στόχου για ανάπτυξη περίπου 6,5% στο σύνολο του έτους, ωστόσο οι εμπορικές εντάσεις με την Ουάσιγκτον, η επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων και οι χαμηλότερες εξαγωγές έχουν αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους για τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας, όπως αναφέρει το Reuters.

Η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από το 6,8% του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής, με τις καθαρές εξαγωγές να εξασθενίζουν τη συνολική οικονομική ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου.

«Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα επηρεαστεί από την ασθενέστερη ανάπτυξη της πιστωτικής επέκτασης και την εξασθένιση της δραστηριότητας στον τομέα των ακινήτων. Επίσης, η εντεινόμενη εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ θα αρχίσει να επηρεάζει την ανάπτυξη», αναφέρει σε σημείωμά του ο Louis Kuijs, επικεφαλής για την Ασία της Oxford Economics στο Χονγκ Κονγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ