Ο ESM ενέκρινε επί της αρχής την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ

Την εκταμίευση της τελικής δόσης των 15 δισ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, ενέκρινε επί της αρχής το Συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΜΣ.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του EMS αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο συναντήθηκε στις Βρυξέλλες για να εξετάσει την εκταμίευση της τελικής δόσης χρηματοδοτικής συνδρομής στην Ελλάδα ύψους 15 δισ. ευρώ, για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και τη δημιουργία του cash buffer. Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επί της αρχής την εκταμίευση της τελικής δόσης με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών. Μόλις ολοκληρωθεί η εκκρεμούσα εθνική διαδικασία, η εκταμίευση θα εκτελεστεί πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος ΕΜΣ».

Σημειώνεται ότι για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης εκκρεμεί η έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου, μετά τη στάση της Γερμανίας στο χθεσινό Eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, αξίωσε διαβεβαιώσεις για δημοσιονομικά μέτρα ύψους 28 εκατ. ευρώ από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως ισοδύναμο για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ