Τσίπρας: Να δικαστούν οι Έλληνες στρατιωτικοί

Πάνω από δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνάντησης των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. 

Εξερχόμενος από την συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε “δύσκολη” την συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. “Έθεσα επιτακτικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς εδώ και 4 μήνες να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Προφανώς αναφέρθηκε στο θέμα των οκτώ.  Τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη και τον ενημέρωσα ότι στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη Τον ενημέρωσα ότι για την ελληνική κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι. Βγαίνοντας απ’ τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες απ’ ότι πριν μπω
Τέθηκαν όλα τα ζητήματα από τη δική μου πλευρά κατέστη σαφές ότι είναι τεράστιο θέμα ηθικής, κοινωνικής και πολιτικής σημασίας.

Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των δύο θεμάτων. Εν τούτοις ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι συμμετείχα στην απόπειρα πραξικοπήματος και υπ’ αυτή την έννοια είναι ένα μείζον θέμα συμβολικής και επικοιωνιακής σημασίας γι’ αυτον.
Η ελληνική πλευρά δεν ζητάει καποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν.

Δώσαμε έμφαση στις προσπάθειές μας για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, αλλά συζητήσαμε και για το Κυπριακό.
Τονίστηκε η σημασία που έχει η συνέχιση των συνομιλιών και συμφωνήσαμε στο αμέσως επόμενο διάστημα στενή επαφή των δύο υπουργών μας Εξωτερικών για το θέμα αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ