Αυξάνει τη χρηματοδότηση προς τα Δυτικά Βαλκάνια η Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς τα Δυτικά Βαλκάνια στα 80 εκατ. λίρες (90,6 εκατ. ευρώ) το 2020-2021 από 41 εκατ. λίρες το 2018-2019, σύμφωνα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.

Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει την περιοχή να αντιμετωπίσει σύνθετες προκλήσεις ασφάλειας, ιδίως σε ό,τι αφορά το οργανωμένο έγκλημα και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, που κατ’ επέκταση θα συμβάλει στην πρόληψη της παράνομης δραστηριότητας στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείωσε η Τερέζα Μέι την Τρίτη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

«Η ιστορία δείχνει ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια σημαίνει μια πιο σταθερή και ασφαλή Ευρώπη. Αφήνουμε την ΕΕ τον επόμενο Μάρτιο, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στη βελτίωση της ευημερίας και της ασφάλειας των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρώπης, τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της πέμπτης ετήσιας συνόδου κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να ξεκινήσει το Βαλκανικό Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα, από κοινού με την Αυστρία και τη Νορβηγία, το οποίο θα επιτρέψει στην κοινωνία των πολιτών να διαδραματίσει πιο αποτελεσματικό ρόλο στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, και θα χρησιμεύσει ως εικονικό δίκτυο για τη συνεργασία βασικών παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών στην παρακολούθηση, αναφορά και έκθεση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Επιπλέον, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στοχεύει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων κυβερνοελέγχου της περιοχής μέσω επενδύσεων ύψους 1 εκατ. λιρών σε δραστηριότητες κατάρτισης και παροχής συμβουλών, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης υποστήριξης ομάδων αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων σε Σερβία και Μαυροβούνιο, της έναρξης ενός κύκλου μαθημάτων Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, και ξεκινώντας τη Διάσκεψη Ηνωμένου Βασιλείου – Δυτικών Βαλκανίων για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο με στόχο την ενίσχυση των διμερών και περιφερειακών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ανώτερων στελεχών.

Οι ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η Διαδικασία του Βερολίνου, που δημιουργήθηκε το 2014, έχει ήδη επιτύχει πολλά στην περιοχή – προωθώντας την οικονομική ολοκλήρωση, οικοδομώντας συνδέσεις ενέργειας και μεταφορών και δημιουργώντας συνδέσεις μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και των νέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ