Νέο ρεκόρ σημείωσε το παγκόσμιο χρέος, στα 247 τρισ. δολάρια

Νέο υψηλό κατέγραψε το παγκόσμιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του 2018, φτάνοντας τα 247 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (Institute of International Finance – IIF), εκ των οποίων τα 186 τρισ. δολάρια αντιστοιχούν στο χρέος του μη χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IIF, το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 8 τρισ. δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ενώ ο λόγος του χρέους προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ξεπέρασε το 318%. Σημειώνεται δε ότι καταγράφεται ρεκόρ χρέους σε επίπεδο επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε πολλές ώριμες αγορές.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στην κατάταξη με βάση το χρέος, την πρώτη θέση κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με δημόσιο χρέος στο 101% του ΑΕΠ και ιδιωτικό στο 150% του ΑΕΠ, ενώ ακολουθεί η Κίνα που έχει το υψηλότερο χρέος επιχειρήσεων, η Ιαπωνία που κατέχει τα σκήπτρα στο δημόσιο χρέος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Βραζιλία.

Σημειώνεται ότι το πρωτοφανές ύψος του χρέους αποτελεί μια από τις βασικές ανησυχίες των επενδυτών, πέρα από αυτές που προκαλεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve και τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ