Ζάεφ: “Η Ελλάδα έλαβε erga omnes όνομα, η πΓΔΜ erga omnes ταυτότητα”

Η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει τον διαχωρισμό των «Μακεδόνων της Ελλάδας» από τους «Μακεδόνες της πΓΔΜ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο BBC για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι με τη συμφωνία η Ελλάδα διασφαλίζει όνομα erga omnes (για όλες τις χρήσεις), όμως από την πλευρά τους τα Σκόπια έλαβαν «erga omnes ταυτότητα».

Ο Ζόραν Ζάεφ ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι οι «Μακεδόνες της πΓΔΜ» έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό, επισημαίνοντας όμως ότι η συμφωνία εγγυάται τη μακεδονική τους ταυτότητα και γλώσσα.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εμφανίστηκε βέβαιος ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 70% στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται στη γειτονική χώρα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ποσοστό πάνω από 75% των πολιτών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πάνω από το 70% των πολιτών θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να είχε λυθεί και ότι τώρα είναι καλή στιγμή, ενώ πάνω από το 75% θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα», τόνισε.

Αντίθετα, εξέφρασε την ανησυχία του για την μικρή συμπολιτευόμενη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή, αν και έσπευσε να δηλώσει την αισιοδοξία του για την θετική έκβαση του εγχειρήματος. «Ανησυχώ […] αλλά πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε, μάλιστα, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει θετική στάση και να δώσει μια ευκαιρία στην συμφωνία των Πρεσπών, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το εάν μελλοντικές κυβερνήσεις στα Σκόπια θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία», τόνισε ότι «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ σήμερα η ΠΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία, ενώ προσέθεσε πως τα Σκόπια σέβονται ως αδιάβλητα τα υφιστάμενα σύνορα, πρόνοια που υπάρχει και στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις, προστατεύουμε τα σύνορα και σεβόμαστε την κληρονομιά των Ελλήνων και των Μακεδόνων της Ελλάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ