Αίσιο τέλος στο “θρίλερ” της Ταϊλάνδης, εκτός σπηλαίου όλη η ομάδα

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των δώδεκα παιδιών και του προπονητή ποδοσφαίρου τους που ήταν παγιδευμένοι στο δαιδαλώδες πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, Ταμ Λουάνγκ, για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στην επίσημη σελίδα των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης στο Facebook «και οι 12 “Wild Boars” (σ.σ. το όνομα της ποδοσφαιρικής ομάδας των παιδιών) όπως και ο προπονητής τους βγήκαν από το σπήλαιο και είναι σώοι».

Η σημερινή τελευταία επιχείρηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί με στόχο τον απεγκλωβισμό των τεσσάρων παιδιών και του προπονητής τους που παρέμεναν ακόμη παγιδευμένοι στο σπήλαιο, καθώς οκτώ παιδιά είχαν ήδη διασωθεί στις δύο προηγούμενες επιχειρήσεις, τέσσερα την Κυριακή και τέσσερα τη Δευτέρα, και βρίσκονται στο νοσοκομείο της πόλης Τσιανγκ Ράι.

Η ομάδα ποδοσφαίρου “Wild Boars» των 12 παιδιών και ο προπονητής τους παγιδεύτηκαν στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ στις 23 Ιουνίου, ενώ εξερευνούσαν το συγκρότημα σπηλαίων στη βόρεια επαρχία της Ταϊλάνδης, Τσιάνγκ Ράι, μετά την προπόνηση, καθώς μια εποχική καταιγίδα πλημμύρισε τις σήραγγες του σπηλαίου.

Βρετανοί δύτες βρήκαν τους 13 εγκλωβισμένους σε ένα εν μέρει πλημμυρισμένο σημείο του σπηλαίου την περασμένη εβδομάδα και ξεκίνησε μια αγωνιώδης προσπάθεια διάσωσης που συγκέντρωσε τα βλέμματα όλου του κόσμου, καθώς εξελίχθηκε σε αγώνα ενάντια στο χρόνο αφού οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν βροχοπτώσεις που θα επιδείνωναν την κατάσταση μέσα στο ήδη πλημμυρισμένο σπήλαιο.

Έτσι, την Κυριακή έλαβε χώρα η πρώτη επιχείρηση διάσωσης από μια ομάδα στην οποία συμμετείχαν μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης αλλά και ξένοι ειδικοί, με τον απεγκλωβισμό των πρώτων τεσσάρων παιδιών. Τη Δευτέρα ακολούθησε η δεύτερη επιχείρηση με τη διάσωση άλλων τεσσάρων παιδιών, ενώ στη σημερινή τελευταία επιχείρηση απεγκλωβίστηκαν τα τελευταία τέσσερα παιδιά και ο προπονητής τους.

Τα τέσσερα αγόρια που απελευθερώθηκαν πρώτα, στην επιχείρηση της Κυριακής, είχαν την ευκαιρία να δουν τους γονείς τους το βράδυ της Δευτέρας πίσω από ένα παράθυρο, καθώς ακόμη όλα τα παιδιά βρίσκονται σε καραντίνα υπό τον φόβο να έχουν προσβληθεί από κάποια λοίμωξη ή κάποια ασθένεια. Οι γιατροί θα αποφασίσουν πότε να μπορέσουν να δουν τους γονείς τους τα υπόλοιπα παιδιά.

«Αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι αρνητικά -δεν υπάρχει λοίμωξη ή κάποια ασθένεια- οι γονείς μπορούν να συναντήσουν τα παιδιά τους, αλλά θα πρέπει να ιατρικές φόρμες και μάσκες», δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από τα παιδιά τους, τουλάχιστον για 48 ώρες, έως ότου οι γιατροί βεβαιωθούν ότι δεν έχουν προσβληθεί από κάποια μόλυνση, ενώ πρόσθεσε ότι κανένα παιδί δεν θα λάβει εξιτήριο τουλάχιστον για τις επόμενες επτά ημέρες.

Όπως ανέφερε γιατρός του υπουργείο Υγείας της χώρας σε συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο Τσιάνγκ Ράι, οι οκτώ ασθενείς είναι χαρούμενοι, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχουν πυρετό και μπορούν να κάνουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Τη παγκόσμια ανακούφιση, πάντως, που προκάλεσε η επιτυχής διάσωση των παιδιών και του προπονητή τους, επισκιάζει ωστόσο η θλίψη για την απώλεια ενός Ταϊλανδού, πρώην μέλους των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, ο οποίος έχασε τη ζωή του την Παρασκευή κατά τη διάρκεια αποστολής προετοιμασίας της διαδρομής για τη διάσωση των εγκλωβισμένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ