Νέα “τερτίπια” Καμμένου με αφορμή τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική

Διαφοροποιείται από την πρόταση της κυβέρνησης για θέσπιση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών «Κλεισθένης», που συζητείται στη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος, επαναφέροντας στο προσκήνιο την εύθραυστη ισορροπία του κυβερνητικού σχηματισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με αφορμή τη συνάντηση του προέδρου του κόμματος και υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γιώργο Πατούλη, ο Πάνος Καμμένος βλέπει θετικά την πρόταση του Γ. Πατούλη για θέσπιση ενός πλαφόν εισόδου στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΑΝΕΛ, οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης με αφορμή τον «Κλεισθένη» και ο πρόεδρος του κόμματος απάντησε ότι βλέπει θετικά την πρόταση για ελάχιστο ποσοστό 3% για την είσοδο των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Πάνος Καμμένος, μάλιστα, διεμήνυσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, παρότι η ψήφος είναι κατά συνείδηση, ότι -όπως και ο πρώην δήμαρχος Πάρου Ι. Ραγκούσης είναι υπέρ του 3%- αυτό θα βοηθήσει στην κυβερνητική επιλογή της απλής αναλογικής και στην κυβερνησιμότητα δήμων και περιφερειών, και έτσι θα επιδιωχθεί να γίνει αποδεκτό από τον αρμόδιο υπουργό.

Μέσω της ανακοίνωσης των ΑΝΕΛ, ο Π. Καμμένος ουσιαστικά συντάσσεται με την ΚΕΔΕ αλλά και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για εκλογές με απλή αναλογική.

Η κίνησή του, μάλιστα, αυτή συνδέεται με τα προβλήματα που φέρονται να αντιμετωπίζουν οι ΑΝΕΛ αλλά και με τις δυσκολίες επανεκλογής που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι εκπρόσωποι του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα αυτή διαφοροποίηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σχέση που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων μετά την «κόντρα» για τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς οι διαφορές φαίνεται να πληθαίνουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ