Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο, εξαίρεση η βιομηχανία

Επιδείνωση εμφάνισε το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο, με εξαίρεση τη βιομηχανία όπου καταγράφεται μικρή βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της χειροτέρευσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο, στις Κατασκευές και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Μια πιθανή ερμηνεία για αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με το γεγονός ότι συνήθως τον Ιούνιο οι περισσότεροι πολίτες και μικρές επιχειρήσεις ολοκληρώνουν την αποτύπωση των φορολογικών υποχρεώσεών τους, εξέλιξη που μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες όλων.

Εξάλλου, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος της έρευνας ολοκληρώθηκε πριν από τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, η όποια επίδραση αυτών στις προσδοκίες των επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν μπορεί να αποτιμηθεί ευκρινώς αυτόν το μήνα.

Συνολικά όμως, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το τρίτο τρίμηνο τους έτους είναι υψηλής σημασίας, αφενός γιατί αποδεικνύεται κάθε χρόνο καθοριστικό για την πορεία του ετήσιου ΑΕΠ λόγω της σημαντικής επίδρασης του τουρισμού, αφετέρου γιατί ειδικά φέτος συμπίπτει με τη μετάβαση στη «μεταμνημονιακή» εποχή. Συνεπώς ο τρόπος που θα αποτιμηθεί η εξέλιξη αυτή τον επόμενο μήνα θα έχει ενδιαφέρον.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τη βιομηχανία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, λόγω της εξωστρέφειάς της προφανώς επηρεάζεται σε όρους προσδοκιών από τις τάσεις επιβολής δασμών και συνολικότερα τις συζητήσεις για μέτρα προστατευτισμού που εκπορεύονται από τις ΗΠΑ αλλά επηρεάζουν συνολικά το παγκόσμιο εμπόριο. Οι εξαγωγές, άλλωστε, εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση, καθώς ήδη εκείνες των βιομηχανικών προϊόντων τον Απρίλιο -χωρίς τα καύσιμα- κινούνται ανοδικά κατά +11,6% σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο. Συνολικά δε για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 15,7%, σύμφωνα με τον ΠΣΕ.

Στο εγχώριο περιβάλλον, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων που αναμένεται τους επόμενους μήνες αποτελεί προοπτική που θα ομαλοποιήσει τις αγορές, με σημαντικά οφέλη στους πιο παραγωγικούς και εξαγωγικούς τομείς της χώρας. Επίσης, στο ρυθμιστικό περιβάλλον φαίνεται να διαμορφώνονται ευνοϊκότερες συνθήκες για βελτίωση της λειτουργίας των ΒΙΠΕ, γεγονός που μπορεί να υποστηρίξει την αναπτυξιακή τροχιά της βιομηχανίας, καθώς οι χρονοβόρες αδειοδοτήσεις και το ενεργειακό κόστος είναι τα δύο βασικότερα προσκόμματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Όπως προκύπτει από την οικονομική συγκυρία του Ιουνίου, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Ιούνιο οριακά υψηλότερα έναντι του Μαΐου, στις 103,1 (από 101,7) μονάδες, υψηλότερα πάντως από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (97 μονάδες). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνεται, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνεται, δηλαδή το επίπεδο των αποθεμάτων των επιχειρήσεων του τομέα βρίσκεται σε υψηλότερα από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Ως προς τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, αυτές παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται και πάλι στις +22 μονάδες, με το 33% (από 37%) των μεταποιητικών επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 11% (από 16%) μείωσή της. Ως προς τις προβλέψεις για την απασχόληση, ο οριακά θετικός δείκτης κερδίζει 7 μονάδες (στις +8), με το ποσοστό των επιχειρήσεων της μεταποίησης που προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 13% (από 10%), έναντι ενός 5% (από 8%) που αναμένει κάμψη της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ