Αποχωρεί από το Ιράν και ο γαλλικός όμιλος CMA CGM

Ο γαλλικός ναυτιλιακός όμιλος CMA CGM, από τους κορυφαίους παίκτες στη θαλάσσια μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, αποφάσισε να αποχωρήσει από το Ιράν, ως απόρροια της απόφασης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να ανανεώσεις τις κυρώσεις προς τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου το Σάββατο.

Σημειώνεται ότι και άλλες μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, όπως η Moller-Maersk, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα σταματήσουν τη δραστηριότητά τους στο Ιράν πριν την επανεισαγωγή των αμερικανικών κυρώσεων που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν.

«Λόγω της απόφασης Τραμπ, αποφασίσαμε να τερματίσουμε τη δραστηριότητά μας στο Ιράν», δήλωσε ο επικεφαλής της CMA CGM, Ρούντολφ Σααντέ, κατά τη διάρκεια οικονομικού συνεδρίου στη γαλλική πόλη Aix-en-Provence.

«Οι Κινέζοι ανταγωνιστές μας διστάζουν λίγο, οπότε μπορεί να έχουν διαφορετική σχέση με τον Τραμπ, αλλά εφαρμόζουμε τους κανόνες», σημείωσε ο Σααντέ.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η συμφωνία συνεργασίας της εταιρείας του με τον τοπικό Ιρανό εταίρο IRISL έχει ανασταλεί και η εταιρεία δεν θέλει να παραβιάσει τους κανόνες λόγω της μεγάλης παρουσίας της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο επικεφαλής της CMA CGM τόνισε ακόμη ότι η εταιρεία του δεν έχει μέχρι στιγμής επηρεαστεί από την ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τον όγκο των θαλάσσιων μεταφορών, αλλά πρόσθεσε ό,τι προετοιμάζεται παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην Κίνα και στη Νοτιοανατολική Ασία σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ