Επιφυλάξεις από Barclays για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους

Η συμφωνία του Eurogroup συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος αναφορικά με την Ελλάδα, αναφέρει σε έκθεσή της η Barclays, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μακροπρόθεσμα ελλοχεύουν κίνδυνοι.

Ειδικότερα, η Barclays σημειώνει ότι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου επιβράβευσε την Ελλάδα για τις προσπάθειές της και παρέχει τη βάση για περαιτέρω βελτίωση του κλίματος στην αγοράς. Όπως τονίζει, η χώρα θα βγει από το τρίτο πρόγραμμα με ένα σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας, ενώ η τροχιά του δημόσιου χρέους και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών την επόμενη δεκαετία φαίνονται βιώσιμα.

Αν και πιθανότατα θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μακροπρόθεσμα, η Barclays θεωρεί ότι η θετική τάση στο κλίμα της αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, και θα ενισχυθεί εάν τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την Barclays, η συμφωνία του Eurogroup έχει αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, απόφαση που ενδεχομένως να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 26 Ιουλίου, ωστόσο το αν θα συμπεριληφθούν στις καθαρές αγορές είναι αμφίρροπο. Αν εξαιρεθούν σε αυτό το στάδιο, σημειώνει, εξακολουθεί να είναι πιθανό να συμπεριληφθούν στην περίοδο επανεπένδυσης, αν και αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο.

Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα παίξουν καταλυτικό ρόλο, σημειώνει και προσθέτει πως αν και τα δυνητικά ποσά αγορών θα είναι σχετικά μικρά, το σήμα που θα σταλεί στις αγορές θα είναι ισχυρό, οδηγώντας σε περαιτέρω συμπίεση του risk premium.

Επίσης, τονίζει ότι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που έχει χορηγηθεί είναι εμπροσθοβαρές και χωρίς όρους είναι θετικό, ωστόσο η πορεία του δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα δεν είναι σαφής και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ουσιαστικές, συνεχιζόμενες δημοσιονομικές προσπάθειες και τις αρκετά αισιόδοξες μακροοικονομικές υποθέσεις (που σχετίζονται με την ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις, τη δημοσιονομική πειθαρχία, την πολιτική βεβαιότητα κ.λπ.).

Από την άλλη, σημειώνει ότι ακόμα κι αν το θετικό κλίμα κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί για την Ελλάδα, με τη μορφή μιας (ήπιας) μετάδοσης από την Ιταλία και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης ως αποτέλεσμα του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να αναβάλουν περαιτέρω την ομαλοποίηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Barclays στον πολιτικό κίνδυνο, τον οποίο χαρακτηρίζει αυξημένο και δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές κατά την περίοδο των ευρωεκλογών την άνοιξη του 2019, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών ενισχύει την αβεβαιότητας για τη χώρα.

Για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τονίζει ότι το θέμα δεν έχει ακόμη λυθεί πλήρως, καθώς το Eurogroup έχει θέσει ημερομηνία αναθεώρησης της βιωσιμότητας του χρέους το 2032, πριν από το τέλος της περιόδου χάριτος της αποπληρωμής δανείων του EFSF.

Τέλος, τονίζει ότι η μεταμνημονιακή περίοδος της Ελλάδας δεν διαφέρει πολύ από ένα κανονικό πρόγραμμα. Όπως σημειώνει, αν και δεν ορίζονται νέες μεταρρυθμίσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες από προηγούμενες αξιολογήσεις, ενώ οι αξιολογήσεις θα πραγματοποιούνται σε τριμηνιαία βάση, όπως και στο σχεδιασμό του προγράμματος του ESM.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ