Μήνυμα Σεντένο από το Στρασβούργο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Ήταν μία ηχηρή «πρεμιέρα» για τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο κατά την πρώτη του παρουσία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Χωρίς να αποσιωπά τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης, ο πορτογάλος πολιτικός δήλωσε ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα» και «στέκεται και πάλι στα πόδια της».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «επιτυχή ολοκλήρωση των μνημονίων» και για μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, η οποία «καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το 2022».

Όσο για την 20ή Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Μάριο Σεντένο φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξος: «Η 20ή Αυγούστου είναι μία ημερομηνία που πρέπει να συγκρατήσουμε, μία μέρα που πρέπει να γιορτάσουμε».

«Στη διάρκεια του προγράμματος η Ελλάδα υιοθέτησε πάνω από 450 διαρθρωτικά μέτρα. Φυσικά η εφαρμογή χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει. Και χρειάζεται υπομονή, η οποία όμως μερικές φορές δεν υπάρχει…», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Μάριο Σεντένο επανέλαβε, ωστόσο, την αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η μελλοντική επιτυχία της Ελλάδας εξαρτάται από την ανθεκτικότητα των μεταρρυθμίσεων στη διάρκεια των πολιτικών και οικονομικών κύκλων», στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν και από όλες τις επόμενες κυβερνήσεις.

Τόνισε, μάλιστα, ότι ένα κίνητρο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι η τμηματική επιστροφή στην Ελλάδα έως το 2020, ανά εξάμηνο κάθε Ιούλιο και Δεκέμβριο, των κερδών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.

Αναφορικά με την τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι αναμένεται να εγκριθούν την επόμενη εβδομάδα από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Από αυτά, όπως εξήγησε, τα 9,5 δισ. ευρώ θα προστεθούν στο «μαξιλάρι» ρευστότητας, το οποίο θα φτάσει τα 24,1 δισ. ευρώ, για την κάλυψη των μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ θα πάνε στον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Ο Μάριο Σεντένο τόνισε, επίσης, ότι «έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε υπερήφανοι» που η Ελλάδα μπαίνει στην ομάδα των χωρών που βγήκαν επιτυχώς από το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η χώρα είναι «έτοιμη να γυρίσει σελίδα», ενώ πρόσθεσε ότι είναι «καλά εξοπλισμένη» για να διατηρήσει μια ισορροπημένη, βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ και το ευρώ βγαίνει «ισχυρότερο από αυτήν την εμπειρία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ