Γερμανία: Ο Ζεεχόφερ έπρεπε να παραιτηθεί λέει το 69%, υπέρ των κέντρων τράνζιτ το 59%

Η συμβιβαστική λύση μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) του Χορστ Ζεεχόφερ για τη μετανάστευση δεν έβαλε τέλος στα προβλήματα για την κυβέρνηση Μέρκελ, καθώς δεν έχει δώσει ακόμα το «πράσινο φως» ο τρίτος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Εχθές αρκετά στελέχη του SPD εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία, περιγράφοντας τα «κλειστά κέντρα» ασύλου ως ένα είδος «φυλακής», ενώ νωρίτερα ο επικεφαλής της νεολαίας του SPD, Κέβιν Κιούνερτ, υπενθύμισε ότι το SPD στο παρελθόν έχει ταχθεί κατά των κλειστών κέντρων για τους αιτούντες άσυλο, προσθέτοντας ότι η συμφωνία δεν είναι κάτι που μπορεί να δεχθεί απλά το κόμμα.

Ωστόσο, η αρχηγός του SPD, Άντρεα Νάλες, σε δηλώσεις της εχθές το βράδυ σημείωσε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι βρίσκονται σε καλό δρόμο για μια συμφωνία, αν και έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οτιδήποτε παραβιάζει την προγραμματική συμφωνία ή έρχεται σε αντίθεση με το Σχέδιο πέντε σημείων του SPD.

Η κυβερνητική κρίση, πάντως, για το μεταναστευτικό δεν έχει ακόμα λήξει, με τον επικεφαλής του CSU και υπουργό Εσωτερικών της Μέρκε, μάλιστα, να γίνεται αντικείμενο επικριτικών σχολίων σχετικά με τη στάση του. Υπενθυμίζεται ότι ο Χορστ Ζεεχόφερ απείλησε μέχρι και με παραίτηση από το υπουργείο αν δεν γίνει δεκτή η θέση του για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών, απειλή που πήρε πίσω λίγο αργότερα, με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ CDU και CSU.

Η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, μάλιστα, διερωτάται κατά πόσο είναι φυσιολογικά τα σκαμπανεβάσματα του Χόρστ Ζεεχόφερο στην πολιτική: τη μία να παραιτείται και την άλλη να δίνει τα χέρια με τη Μέρκελ.

Εν τω μεταξύ, ο Ζεεχόφερ φαίνεται να αναδεικνύεται σε «μαύρο πρόβατο» στη Γερμανία, με δημοσκόπηση της εφημερίδας Bild να δείχνει ότι η πλειοψηφία των Γερμανών δεν τον θέλει πλέον στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 69% των ερωτηθέντων πιστεύει πως ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί.

«Χαμένος» από την κόντρα με τη Μέρκελ βγαίνει ο Ζεεχόφερ και σύμφωνα με το έκτακτο πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF-Politbarometer Extra). Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για λογαριασμό του ZDF, που διενεργήθηκε τηλεφωνικά από το ινστιτούτο Mannheimer Forschungsgruppe Wahlen στις 3 Ιουλίου 2018 με αντιπροσωπευτικό δείγμα 930 τυχαία επιλεγμένων πολιτών με δικαίωμα ψήφου, το 46% των πολιτών εκτιμά ότι ο Χορστ Ζεεχόφερ βγαίνει χαμένος από την αντιπαράθεση στους κόλπους των Γερμανών συντηρητικών, ενώ το 39% θεωρεί ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είναι εκείνη που επλήγη περισσότερο.

Την ίδια στιγμή, η πλειονότητα των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 59%, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας των κέντρων «τράνζιτ», αν και μόλις το 26% θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς τη Γερμανία. Αντίθετα, το 68% πιστεύει ότι τα κέντρα δεν θα έχουν επιρροή στην προσέλευση προσφύγων και μεταναστών.

Περισσότεροι δε από τους μισούς ερωτηθέντες, και συγκεκριμένα το 54% εκτιμά ότι εν τέλει οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες θα συμφωνήσουν στη δημιουργία των κέντρων για να μη θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον της συγκυβέρνησης, ενώ μόλις το 37% αναμένει ένα ξεκάθαρο «όχι» του SPD στα αμφιλεγόμενα κέντρα.

Αύριο, πάντως, έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες των κοινοβουλευτικών ομάδων της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και των Σοσιαλδημοκρατών σε μία προσπάθεια ο μεγάλος συνασπισμός να καταλήξει σε μια συμφωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ