Πρόστιμα 160.000 ευρώ σε εισπρακτικές εταιρείες

Διοικητικές κυρώσεις συνολικού ύψους 160.500 ευρώ, επιβλήθηκαν από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και προστασίας Καταναλωτή σε Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών (οι γνωστές εισπρακτικές εταιρείες), για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Οι 21 συνολικά κυρώσεις αφορούν παραβάσεις που σχετίζονται με την συχνότητα των κλήσεων, την παραπλανητική πληροφόρηση, την παρέκκλιση εντολών των δανειστών, αφού καλούν σε τηλέφωνα επικοινωνίας που δεν έχουν δηλωθεί από τους οφειλέτες, αλλά βρέθηκαν από δημόσιους προσβάσιμους τηλεφωνικούς καταλόγους, κλήση σε τηλέφωνο εργασίας χωρίς όμως να είναι το μοναδικό τηλέφωνο επικοινωνίας, επικοινωνία και όχληση για οφειλές που δεν έχουν παρέλθει 10 ημέρες από τότε που έγιναν ληξιπρόθεσμες, ενημέρωση για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις χωρίς να έχει προηγηθεί η ταυτοποίηση του οφειλέτη, χρεώσεις ποσών για εξώδικη ενημέρωση και διάφορα άλλα. 

Για την ανάγκη προστασίας του καταναλωτικού κοινού, η  Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή συγκροτεί ομάδα εργασίας με σκοπό να προσδιοριστούν οι ανάγκες για τη βελτίωση του ν. 3758/2009 «Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4038/2012.

Το πόρισμα της ομάδας θα τεθεί σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε οι διατάξεις που τροποποιούν το νόμο 3758/2009 να κατατεθούν στη Βουλή το φθινόπωρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ