Γαβρόγλου: Καταργούνται οι πανελλήνιες, νέο σύστημα από τον Ιούνιο του 2020

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, όπως δήλωσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμου Χαρακόπουλου, το νέο σύστημα που θα ανακοινωθεί έως το τέλος Ιουλίου, θα ισχύσει από τον Ιούνιο του 2020 για τους μαθητές που θα φοιτούν στην Γ΄ Λυκείου τον Σεπτέμβριο του 2019.

«Τα παιδιά που θα πάρουν απολυτήριο Λυκείου τον Ιούνιο 2020, θα μπουν με ένα σύστημα που θα ανακοινώσουμε προς το τέλος του μήνα, και το οποίο θα είναι δομημένο κυρίως από το ποια είναι η τρίτη λυκείου», δήλωσε συγκεκριμένα.

Ο Κ. Γαβρόγλου ξεκινώντας την τοποθέτησή του επανέλαβε για μια ακόμα φορά τη θέση του ότι το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων, αν και αδιάβλητο, παιδαγωγικά δεν είναι ορθό, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά «έχει καταργηθεί η Γ΄ Λυκείου».

Ο υπουργός Παιδείας πρόσθεσε μάλιστα ότι με το υφιστάμενο σύστημα, μόλις το 30% των παιδιών πάνε στις σχολές που βρίσκονται στις 10 πρώτες θέσεις των επιλογών τους, επισημαίνονται ότι πρέπει να βρεθεί το σύστημα εκείνο που θα αυξήσει τον αριθμό των παιδιών που σπουδάζουν αυτό που θέλουν.

Ο Κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι δεν έχει μιλήσει ποτέ για «ελεύθερη πρόσβαση» στα πανεπιστήμια και πρόσθεσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε κανείς άλλος υποστήριξε ποτέ ότι θα μπαίνουν στα πανεπιστήμια χωρίς καμία εξέταση. «Οι εξετάσεις είναι οργανικό στοιχείο του παιδαγωγικού συστήματος», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ