H κυβέρνηση στήνει παραβάν, με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και μείωση φόρων

Στο υπουργείο Οικονομικών και το Μαξίμου σχεδιάζουν μέτρα για να αντισταθμίσουν το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία και να δώσουν ένα διαφορετικό τόνο στις συνεχείς ανακοινώσεις για μέτρα και φορολογία. 

Σε μια κίνηση που μυρίζει εκλογές επεξεργάζεται σχέδιο για μικρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και σχέδιο για μείωση φόρου έως και 400 ευρώ. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι αυξήσεις θα αφορούν όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, με τις ίδιες πληροφορίες να μιλάνε για πακέτο ύψους 700 εκατ. ευρώ το οποίο θα δοθεί από το υπερπλεόνασμα του 2019. 

Το πλάνο της κυβέρνησης, αν τελικά ευοδωθεί, θα περιλαμβάνει δύο σκέλη. Στο πρώτο θα ασχοληθεί με μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης και περιλαμβάνει μείωση συντελεστών εισφοράς για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η μείωση της παρακράτησης θα φέρει και αύξηση σε μισθούς και συντάξεις. 

Το δεύτερο περιλαμβάνει μείωση του φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν μείωση από το 22% σήμερα, στο 20% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, κάτι που θα φέρει ελάφρυνση έως και 400 ευρώ στους φορολογούμενους. 

Τα δύο αυτά σχέδια υπάρχουν εδώ και καιρό στο συρτάρι της κυβέρνησης και είχαν προγραμματιστεί για το 2020. Όμως το έντονα αρνητικό κλίμα και η επερχόμενη λαίλαπα σε συντάξεις και αφορολόγητο, σπρώχνει την κυβέρνηση να τα παρουσιάσει νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα και να φέρει πιο “μπροστά” τις εξαγγελίες για επιστροφή στην κανονικότητα που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. 

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα περάσουν από το κόσκινο των εταίρων και των δανειστών, αφού ύστερα από το τελευταίο Eurogroup και την συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, θα υπάρχει συνεχής εποπτεία και τρίμηνος έλεγχος της πορείας της οικονομίας και θα πρέπει να δώσουν το τελικό “ΟΚ” για κάθε παροχή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ