ΗΠΑ: Στο 2% ψαλιδίστηκε η εκτίμηση για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου

Η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί, εν μέσω των πιο αδύναμων καταναλωτικών δαπανών σε διάστημα σχεδόν πέντε ετών, ωστόσο η ανάπτυξη φαίνεται να ανακτά δυναμική λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας και των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, στην τρίτη εκτίμησή του για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου, έναντι ανόδου 2,2% που προέβλεπε τον προηγούμενο μήνα.

Η καθοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο του έτους, αντανακλά την εξασθένιση των καταναλωτικών δαπανών και τη μικρότερη συσσώρευση αποθεμάτων σε σχέση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, όπως αναφέρει το Reuters

Ωστόσο, το πακέτο φοροελαφρύνσεων ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο, φαίνεται να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, επαναφέροντας τον ρυθμό ανάπτυξης σε τροχιά για την επίτευξη του στόχου αύξησης του ΑΕΠ κατά 3% που έχει θέσει η κυβέρνηση Τραμπ.

Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, προειδοποιούν ότι οι πολιτικές προστατευτισμού του Τραμπ, υπό το δόγμα του Αμερικανού προέδρου «Πρώτα η Αμερική», οι οποίες έχουν εντείνει τους φόρους για εμπορικές διαμάχες, θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επιδοθεί σε μία κόντρα επιβολής δασμών με τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους τους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η Κίνα, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους αναλυτές να εκφράζουν φόβους ότι η κλιμάκωση αυτή θα μπορούσε να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού, να μειώσει τις επιχειρηματικές επενδύσεις και ενδεχομένως να εξαλείψει τα δημοσιονομικά κίνητρα.

Σε ό,τι αφορά τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, ο ρυθμός αύξησής τους αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 0,9% από 1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Σημειώνεται ότι είναι ο πιο αργός ρυθμός ανόδου από το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ενώ καταγράφεται μετά την αύξηση 4% που εμφάνισαν οι καταναλωτικές δαπάνες το τέταρτο τρίμηνο του 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ