Οι μετανάστες ρίχνουν τη Μέρκελ

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται η κυβέρνηση συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προσέρχεται στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, αναζητώντας λύση στο μεταναστευτικό προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των Βαυαρών εταίρων της.

Η ώρα μηδέν για τη Γερμανίδα καγκελάριο έρχεται την Κυριακή, οπότε και θα ενημερώσει την κυβέρνηση συνασπισμού για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, πάντως, να μην αποκλείουν πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία από Δευτέρα.

Εξάλλου, ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος της Χρηστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ, και υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης επιμένει στο τελεσίγραφο που έχει δώσει στη Γερμανίδα καγκελάριο. Μόλις εχθές, μάλιστα, έσπευσε να τονίσει σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά αν δεν βρεθεί λύση για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Αν και ο επικεφαλής του CSU, Χόρστ Ζεεχόφερ, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν έχει την πρόθεση να ανατρέψει την Άνγκελα Μέρκελ ή να διαλύσει την πολυετή συνεργασία CDU-CSU, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος μπορεί να αποκλείσει κάτι στη ζωή;».

Ειδικότερα, αν και ο Βαυαρός εταίρος της Μέρκελ τόνισε ότι με την Γερμανίδα καγκελάριο δεν υπάρχει διαφορά ουσίας και ότι η διαμάχη τους έγκειται στον τρόπο χειρισμού της μεταναστευτικής κρίσης, τόνισε πολλάκις ότι «δεν πρόκειται για μια κενή διαμάχη αρχών, αλλά για την ασφάλεια, για τους ανθρώπους, για τους κινδύνους».

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο Χορστ Ζεεχόφερ έχει απειλήσει να ξεκινήσει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών που έχουν καταγραφεί για πρώτη φορά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αψηφώντας τη θέση της Μέρκελ, κάτι που η Γερμανίδα καγκελάριος αρνείται πεισματικά καθώς θα υπονόμευε την ισχύ της αλλά και την πολιτική των «ανοικτών συνόρων» που εφάρμοσε το 2015.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών κάλεσε, πάντως, την Άνγκελα Μέρκελ να αλλάξει στάση, επισημαίνοντας και την επίδοση που εμφάνισαν τα δύο αδελφά κόμματα (CDU και CSU) σε πρόσφατη δημοσκόπηση, όπου φαίνεται να συγκεντρώνουν ποσοστό μικρότερο του 30%. «Είχαμε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να συνεχίσει όπως πριν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χορστ Ζεεχόφερ.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι το θέμα της διαμάχης εστιάζεται στην απομάκρυνση χιλιάδων προσφύγων, τονίζοντας ότι η διαφορά έγκειται στην τήρηση του κράτους δικαίου. Η χρήση, πάντως, του όρου «τουρισμού ασύλου», όρος που έχουν εισάγει οι Χριστιανοκοινωνιστές για τους μετανάστες που θέλουν να μείνουν στη Γερμανία, προκάλεσε την κόντρα του Γερμανού συντηρητικού πολιτικού με τη δημοσιογράφο της γερμανικής τηλεόρασης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως σημειώνει το πρακτορείο ο Χορστ Ζεεχόφερ διαμαρτυρήθηκε για την αντίδραση της δημοσιογράφου λέγοντας ότι «εδώ έχουμε αστυνομία γλώσσας», ενώ πρόσθεσε ότι δεν δέχεται μαθήματα κοσμοπολιτισμού από κανέναν.

Το αν θα τραβήξει, πάντως, ο Ζεεχόφερ το χαλί κάτω από τα πόδια της Μέρκελ ή όχι θα φανεί την Κυριακή, οπότε αργά το βράδυ θα ξεκινήσει η ενημέρωση της Γερμανίδας καγκελαρίου προς την κυβέρνηση συνασπισμού για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ