ΗΠΑ Vs Βρετανίας: Βίοι αντίθετοι στην ανάπτυξη

Οι δύο πλευρές του Ατλαντικού αν και ξεκίνησαν από κοινή πολιτική αφετηρία, έχουν ακολουθήσει ξεχωριστή πορεία και όπως δείχνουν τα πράγματα θα φτάσουν σε τελείως διαφορετικό προορισμό. Η “οργή λαού” που μεταφράστηκε από την μία πλευρά σε αποχώρηση από την Ευρώπη και από την άλλη στην εκλογή Τραμπ, έχει συνεχίσει με τρόπο που έχει δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις και για τις δύο πλευρές. 

Το θέμα είναι ότι στις ΗΠΑ το αφήγημα καλύπτεται από μεγάλη ανάπτυξη στην οικονομία, που σκεπάζει κάπως τις αντιδράσεις  για τις αποφάσεις και τις πολιτικές του προέδρου, τουλάχιστον προς το παρόν, ενώ στην Βρετανία η αντίσταση του Λονδίνου δεν αρκεί για να σκεπάσει την επιβράδυνση της οικονομίας και τα προβλήματα στην ζωή των πολιτών. 

Αν είναι κάτι που δείχνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την σημερινή κατάσταση, αυτό είναι οι τιμές των κατοικιών και τα στεγαστικά δάνεια καθώς αντανακλούν την πραγματική οικονομία, την ψυχολογία του κόσμου και το πόσο σίγουρος είναι για το αύριο. 

Στις ΗΠΑ οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται συνέχεια παρουσιάζοντας τον Απρίλιο μια αύξηση 6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αντίθετα στην Βρετανία “σέρνουν τα πόδια τους” παρουσιάζοντας αύξηση μόλις 2% τον Ιούνιο σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου έτους. 

Οι μέσες τιμές των κατοικιών στις 10 πιο δημοφιλείς πόλεις των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,2%, τον Απρίλιο, ενώ στις 20 πιο δημοφιλείς πόλεις η αύξηση έφτασε το 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αν και η αύξηση δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ήταν τον Μάρτιο, οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν, που σημαίνει πως η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά παρά το γεγονός πως το κόστος δανεισμού έχει ανέβει μετά την αύξηση των επιτοκίων. 

Στην Βρετανία η εικόνα είναι αντίθετη. Η αύξηση των τιμώ των κατοικιών είναι η χαμηλότερη τα τελευταία πέντε χρόνια. Η εξασθένηση της οικονομικής ανάπτυξης και οι πιέσεις που δέχονται οι οικιακοί προϋπολογισμοί -για παράδειγμα η αύξηση της τιμής του πετρελαίου σημαίνει πως το ενεργειακό κόστος είναι πιθανό να αυξηθεί ενώ οι μισθολογικές αυξήσεις των εργαζομένων δεν συμβαδίζουν με τον ρυθμό αύξησης των τιμών των προϊόντων. 

Είναι γεγονός πως οι τιμές των κατοικιών συμβαδίζει με την οικονομική ανάπτυξη, κάτι που στις ΗΠΑ είναι παραπάνω από φανερό. Οι οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ “τρέχει” με φουλ τις μηχανές, ενώ οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τον νόμο για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων που είχαν στο εξωτερικό, γεμίζοντας το εσωτερικό της χώρας με φρέσκα μετρητά, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας το οποίο οδηγεί στην αύξηση της ζήτησης κατοικιών. Το αντίθετο συμβαίνει στην Βρετανία, με πολλές εταιρείες να μεταφέρουν την δραστηριότητα τους εκτός της χώρας, μειώνοντας την ζήτηση για τα σπίτια. 

Η επιβράδυνση που έχει η αύξηση στις τιμές των κατοικιών δείχνει την μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Οι πολίτες τείνουν να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας όταν οι τιμές των κατοικιών ανεβαίνουν, είτε είναι ιδιοκτήτες είτε όχι, αφού είναι σημάδι πως υπάρχουν λεφτά στην αγορά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει πτωτική πορεία, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός ιδιότυπου φαύλου κύκλου στον οποίο αυτή η πτώση θα οδηγήσει σε πιο αργή οικονομική ανάπτυξη, κάτι που θα μειώσει κι άλλο την εμπιστοσύνη. 

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ, που η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξάνεται συνέχεια, με τα αντίστοιχα επακόλουθα στην οικονομία της χώρας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ