Η …έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα, απειλεί το Παγκόσμιο Κύπελλο και όλο το καλοκαίρι!

Το διοξείδιο του άνθρακα έχει προκαλέσει και κατηγορηθεί για πάρα πολλά, με τις εκπομπές του να απασχολούν τις περιβαλλοντικές ενώσεις αλλά και τις κυβερνήσεις ανά την υφήλιο. Ποιος θα πίστευε πως η έλλειψη του θα προκαλούσε τόσα πολλά προβλήματα και θα απειλούσε με “καταστροφή” το Ευρωπαϊκό καλοκαίρι;

Η συζήτηση βέβαια αφορά το διοξείδιο του άνθρακα που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία τροφίμων και είναι υπεύθυνο για τις φυσαλίδες σε αναψυκτικά και μπύρες, ενώ παίζει σημαίνοντα ρόλο και στην επεξεργασία των συσκευασμένων προϊόντων κρέατος. 

Το πρόβλημα με την έλλειψη του διοξειδίου του άνθρακα ξεσπάει στην καρδιά του Παγκόσμιου Κυπέλλου και στην αρχή του καλοκαιριού, επηρεάζοντας τις πωλήσεις μπύρας και αναψυκτικών σε όλη την ήπειρο. Το κακό timing της έλλειψης έχει ωθήσει αρκετές μεγάλες εταιρείες να εκδώσουν προειδοποιήσεις σχετικά με τις επερχόμενες ελλείψεις. Σύμφωνα με το Gas World, το οποίο ήταν και το πρώτο έντυπο που είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη έλλειψη, πρόκειται για “την χειρότερη κατάσταση που έχει χτυπήσει τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το διοξείδιο του άνθρακα τις τελευταίες δεκαετίες”.

Πως όμως δημιουργήθηκε το πρόβλημα; Μια από τις μεγαλύτερες πηγές διοξειδίου του άνθρακα, είναι τα εργοστάσια αμμωνίας. Όμως τουλάχιστον πέντε από τα μεγαλύτερα εργοστάσια που υπάρχουν στην Βόρεια Ευρώπη, ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν μια προγραμματισμένη μείωση της παραγωγής για εργασίες συντήρησης, η οποία θα διαρκέσει όλη την αρχή του καλοκαιριού. Στο μεταξύ, οι εναλλακτικές πηγές διοξειδίου που δεν είναι άλλες από τα εργοστάσια βιο-αιθανόλης, επίσης σταμάτησαν τις εργασίες τους για συντήρηση των εγκαταστάσεων. 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία προβλημάτων στα εργοστάσια μπύρας και αναψυκτικών, τα οποία με την σειρά τους ανακοίνωσαν μείωση της παραγωγής, με τελικό κρίκο στην αλυσίδα τα καταστήματα λιανικής στην Ευρώπη τα οποία έχουν ξεκινήσει να περιορίζουν τις ποσότητες που μπορεί να αγοράσει κάθε πελάτης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα μέχρι στιγμής το έχει η Βρετανία, η οποία λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου και της μέχρι στιγμής ικανοποιητικής πορείας της Εθνικής ομάδας της χώρας, έχει αυξημένη κατανάλωση μπύρας. Τη σκυτάλη πήραν οι Coca Cola και η Heineken οι οποίες με την σειρά τους ανακοίνωσαν πως αντιμετωπίζουν έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα. 

Την περασμένη εβδομάδα ένας εκπρόσωπος της Heineken, δήλωσε πως “Όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, μας επηρεάζεται αυτή η έλλειψη … Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην ευρωπαϊκή μας βάση εφοδιασμού και συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας για να ελαχιστοποιήσουμε τη διατάραξη της επιχείρησής τους».

Η Heineken προειδοποίησε επίσης τις παμπ να αναμένουν «μεγάλες ελλείψεις» σε μπύρες Amstel και John Smiths. Η μεγαλύτερη pub της Βρετανίας, Wetherspoons, ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα αναγκαστεί να αποσύρει από την κυκλοφορία μια σειρά από μπύρες και αναψυκτικά λόγω της έλλειψης που υπάρχει. 

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και η Coca Cola στην Βρετανία, η οποία όμως διαβεβαίωσε τους πελάτες της πως το πρόβλημα δεν επηρεάζει τις συνολικές της προμήθειες. Εκπρόσωπος της British Drinks Association, δήλωσε στο CNBC, πως: “Η έλλειψη CO2 σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον τομέα των τροφίμων και ποτών”.

Το Grocer, εβδομαδιαίο περιοδικό της βιομηχανίας τροφίμων, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εννέα από τα μεγαλύτερα κτηνοτροφικά κέντρα της Βρετανίας αντιμετωπίζουν σήμερα “κρίσιμες” ελλείψεις αερίου CO2. Αυτό θεωρείται ευρέως ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνήθη διανομή των προϊόντων πουλερικών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων όπως Nando, McDonald’s και KFC.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ