152-2+3: Άνοιξε η περίοδος μεταγραφών στη Βουλή

Η πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση του Λαζαρίδη έχει δημιουργήσει μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση η οποία μετράει πια 152 βουλευτές και χωρίς ακόμα να έχουν εκδηλωθεί σε πλήρη έκταση όλες οι κόντρες και οι έριδες που υπάρχουν στο εσωτερικό της. 

Αυτή τη στιγμή οι ΑΝΕΛ δεν δείχνουν κανένα σημάδι ομοψυχίας και ήδη 2 βουλευτές έχουν ξεκινήσει να κοιτάνε την πόρτα της εξόδου από το κόμμα, κάτι που θα οδηγήσει την κυβέρνηση στην απώλεια της Δεδηλωμένης. Η χρονική περίοδος βολεύει τις αποχωρήσεις καθώς η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια, υπήρξε ελάφρυνση του χρέους και το Σκοπιανό επίσης οδηγήθηκε σε λύση. Με τα βασικά σημεία της κυβέρνησης “λυμένα” οι βουλευτές που αντιδρούν, ειδικά για το θέμα της ονομασίας, νοιώθουν πως οι δεσμοί με την κυβέρνηση και τις υποχρεώσεις τους έχουν αρχίσει και φθίνουν. 

Από το Μαξίμου έχει γίνει ορατός ο κίνδυνος να χαθεί η δεδηλωμένη, και έχει ξεκινήσει το σκληρό ροκ, με κουβέντες περί αποστασίας, οι οποίες έχουν σαν σκοπό να “σφίξουν τα λουριά” στους βουλευτές που κοιτάνε την έξοδο και να τους φορτώσουν την ευθύνη της ανατροπής της κυβέρνησης. 

Με την οριακή πλειοψηφία των 152 βουλευτών, χρειάζονται μόνο 2 αποχωρήσεις για να ανατραπεί η κατάσταση στη βουλή, και αυτοί οι 2 βουλευτές φαίνεται ότι υπάρχουν. Ο ένας είναι ο Κώστας Κατσίκης, ο οποίος έχει συγκρουστεί αρκετές φορές με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος μάλλον είναι ο Βασίλης Κόκαλης. Και οι δύο (και ίσως και κάποιοι άλλοι στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ) έχουν αντιδράσει πολλές φορές στα λόγια με τις επιλογές της κυβέρνησης σε διάφορα ευαίσθητα θέματα, όμως μέχρι τώρα δεν είχαν κάνει κάποια κίνηση προκειμένου να μην κατηγορηθούν για απώλεια στήριξης του κυβερνητικού σχηματισμού. 

Τώρα πια όμως, φαίνεται πως δεν υπάρχει άλλη υπομονή και με τα μεγάλα θέματα λυμένα, μπορούν να κάνουν την “επανάσταση” τους. 

Από το Μαξίμου υπάρχει μεν η ανησυχία για την εξέλιξη των πραγμάτων, όμως όπως δείχνουν τα πράγματα, οι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν. Το είχε δηλώσει άλλωστε και σε ανύποπτο χρόνο ο πρωθυπουργός, πως “διαθέτει πάγκο”. Από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ τα μάτια έχουν στραφεί προς τρεις πιθανούς “μεταγραφικούς στόχους” οι οποίοι θα αποκαταστήσουν την ισορροπία, τουλάχιστον στον αριθμητικό τομέα, αφού σε αυτόν της πολιτικής οι προσμίξεις μπορεί στην θεωρία να δίνουν διαφορετικές οπτικές, όμως στην ελληνική κομματική πραγματικότητα αυτό το σενάριο δεν λειτουργεί. 

Οι βουλευτές που δείχνουν να είναι κοντά στον πάγκο του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είναι οι εξής: Ο Σπύρος Δανέλλης που μεταπήδησε από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά, ο οποίος υποστηρίζει την λύση για το σκοπιανό και θέλει να την ψηφίσει “δαγκωτή”. Από όλους όσους ακούγεται το όνομα τους, ο Δανέλλης μάλλον είναι αυτός που βρίσκεται πιο κοντά στην ένταξη του στην κυβέρνηση.

Ένα άλλο όνομα που ακούγεται είναι αυτό του Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος αν και στο παρελθόν έχει τσακωθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει και δείχνει μεγάλη συμπάθεια στις κυβερνητικές επιλογές, με αποκορύφωμα την συμφωνία για το Σκοπιανό, ενώ έχει εκφραστεί και με κολακευτικά λόγια για την απόφαση του Eurogroup. Σαν πολιτικός γυρολόγος, ο Θεοχάρης δεν θα διαφωνήσει με την προοπτική της ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά αν αυτή συμπληρώνεται και από μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. 

Μπορεί με αυτές τις 2 μεταγραφές η κυβέρνηση να φέρνει ισοπαλία στο πολιτικό σκηνικό, όμως αυτό δεν αρκεί στην Κουμουνδούρου, η οποία θέλει να βάλει “γκολ στο 90” και να βρει άλλον ένα βουλευτή, για να δημιουργήσει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας. Η τελευταία μεταγραφή μάλλον θα είναι ο Γιώργος Κατσαντώνης, ο οποίος μετά την ανοιχτή του υποστήριξη στην συμφωνία για το Σκοπιανό και τον καυγά με τον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Λεβέντη, δείχνει να έχει ήδη ξεκινήσει να προχωράει προς την Κουμουνδούρου. Η στάση του Κατσαντώνη άλλαξε άρδην, ύστερα από την συνάντηση του με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο οποίος δεν θα ήθελε να χαθεί η πλειοψηφία της κυβέρνησης, τώρα που όλες οι συμφωνίες έχουν δρομολογηθεί προς το συμφέρον της χώρας του. 

Φυσικά στον χώρο της πολιτικής τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και οι ισορροπίες ανατρέπονται σε ένα αέναο κύκλο συμφωνιών και εξυπηρετήσεων. Είναι λοιπόν αρκετά πιθανό να υπάρξουν ονόματα εκπλήξεις και από τις δύο πλευρές της ζυγαριάς, σε κάθε περίπτωση όμως το καλοκαίρι θα είναι αρκετά θερμό, σε πείσμα του καιρού που δεν αποφασίζει να δείξει το καλοκαιρινό του πρόσωπο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ