Τσίπρας: “Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας”

Την ανάγκη η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, ώστε και οι δύο χώρες να έχουν τα καλύτερη δυνατά αποτελέσματα, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.

«Είχα την ευκαιρία να έχω μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση με την πρωθυπουργό Μέι, σε μια ιδιαίτερα σημαντική, ιστορική -θα έλεγα-στιγμή για την Ελλάδα», σημείωσε ο πρωθυπουργός μετά την έξοδό του από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Όπως τόνισε, η επίσκεψη που πραγματοποιεί από τη Δευτέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγεται σε ένα εξαιρετικό momentum, ακριβώς μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup, την περασμένη εβδομάδα, που έδωσε μία οριστική λύση στην ελληνική κρίση, τόσο με την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος, όσο, όμως, κυρίως και με την απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, που καθίσταται πλέον βιώσιμο. Εξέλιξη που δίνει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, νέα προοπτική και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας, όχι μόνο την οικονομική, και τη γεωπολιτική θέση της χώρας, ταυτόχρονα βεβαίως και με την ιδιαίτερη προσπάθεια που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

«Είχαμε την ευκαιρία με την πρωθυπουργό Μέι να κουβεντιάσουμε για τη δυνατότητα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια σειρά από τομείς. Μιλήσαμε για την ανάγκη συνεργασίας για προσέλκυση επενδύσεων από τη Βρετανία. Αλλά, βεβαίως, συζητήσαμε και για μια σειρά άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η μεταναστευτική κρίση, ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, οι εξελίξεις συνολικότερα στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Συμφωνήσαμε να έχουμε το επόμενο διάστημα μια στενή και ουσιαστική επαφή. Οι δύο χώρες και οι δύο λαοί έχουν μια μακρά παράδοση στενών φιλικών σχέσεων, ιστορικούς δεσμούς, που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Τώρα που μετά την απόφαση, τη σεβαστή απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύω ότι περισσότερο από ποτέ πρέπει να ενισχύσουμε διμερείς τομείς της συνεργασίας μας, προκειμένου να καταφέρουμε να έχουμε και για τις δύο χώρες τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στη Βρετανίδα πρωθυπουργό και το μείζον για την Ελλάδα θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. «Για μας αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα, που έχει και μια ιδιαίτερη ηθική φόρτιση. Τα Μάρμαρα ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά η θέση τους, η φυσική τους θέση είναι στον Παρθενώνα. Η φυσική τους θέση είναι εκεί όπου χτίστηκαν, είναι εκεί όπου οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν μια μεγάλη πνοή στην παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά, φτιάχνοντας αυτό το σημαντικό μνημείο για την παγκόσμια κληρονομιά», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι το ταξίδι του στο Λονδίνο -που ολοκληρώνεται σήμερα- ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικό, καθώς -όπως τόνισε- το timing ήταν εξαιρετικό.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη, και αν αυτή επηρεάζει τη σταθερότητα της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν ανησυχεί καθόλου για την κυβερνητική συνοχή και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία.

«Δεν ανησυχώ καθόλου. Πόσο δε μάλλον, όταν πλέον είναι σε όλους σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση, που έχει περάσει από σαράντα κύματα, κατάφερε να επιβιώσει σε πολύ δυσκολότερες στιγμές. Πόσο δε μάλλον τώρα, που ανοίγεται μπροστά μας ένας πολύ θετικός ορίζοντας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε πολύ σκληροί για να πεθάνουμε».

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Λονδίνο, εχθές το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Μεταξύ άλλων, οι δύο άνδρες συζήτησαν τις δυνατότητες που υπάρχουν για συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, καθώς και για το Brexit, την άνοδο της ακροδεξιάς και των εθνικιστών στην Ευρώπη, για το προσφυγικό αλλά και για την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να συγχαίρει τον Αλέξη Τσίπρα για την αντιμετώπιση και των δύο ζητημάτων.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν επίσης θέσεις και απόψεις για την οικονομία, με τον Αλέξη Τσίπρας να εστιάζει στην προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τριάμισι χρόνια στην Ελλάδα, ενώ συζήτησαν και για το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν και για την πρόσφατη αναφορά του για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ