Υπό τον έλεγχό του θέλει το “μαξιλάρι” ρευστότητας ο ESM

Τον πρώτο λόγο στον τρόπο χρήσης των 9,5 δισ. ευρώ που προορίζονται για το «μαξιλάρι» ρευστότητας, από το σύνολο των 15 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης που θα εκταμιεύσει προς την Ελλάδα, θέλει να έχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Αυτό προκύπτει από το σχέδιο της πρότασης που έχει εκπονήσει για τους όρους με βάση τους οποίους θα γίνει η εκταμίευση της δόσης που ενέκρινε το Eurogroup.

Με βάση το σχέδιο αυτό, ο ESM προτείνει όρους που θα του δίνουν τη δυνατότητα ακόμα και να παρέμβει οποιαδήποτε στιγμή για να επαναπροσδιορίσει τον στόχο χρήσης αυτών των κεφαλαίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο η πρόταση του ESM προβλέπει τα εξής:

Το μέγιστο ποσό της πέμπτης δόσης θα είναι 15 δισ. ευρώ και μπορεί να καταβληθεί στην Ελλάδα σε διαφορετικές εκταμιεύσεις.

Από το σύνολο της πέμπτης δόσης, ποσό ως και 5,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στον ειδικό λογαριασμό που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ ποσό ως και 9,5 δισ. ευρώ, που προορίζεται για το μαξιλάρι ρευστότητας, θα εκταμιευτεί στον ειδικό λογαριασμό που δημιουργήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Περαιτέρω δικλείδες ασφαλείας σχετικά με την εποπτεία του ειδικού λογαριασμού για το μαξιλάρι ρευστότητας και τη χρήση των δόσεων που εκταμιεύονται θα καθοριστούν στη σχετική Ανακοίνωση Αποδοχής.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ESM, οι δικλείδες αυτές θα διασφαλίζουν ότι το νομικό καθεστώς και η μηχανική του λογαριασμού τηρούνται και ότι έχουν τεθεί σε ισχύ επαρκείς προϋποθέσεις εποπτείας και πληροφόρησης. Παράλληλα, όμως θα προσφέρουν την κατάλληλη ευελιξία όσον αφορά τη χρήση του cash buffer, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας καλύπτονται και με την χρήση ίδιων πόρων της χώρας, και θα απαιτείται η έγκριση του ESM και ένα διορθωτικό σχέδιο όταν το μαξιλάρι ρευστότητας χρησιμοποιείται περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Έτσι, ο ΕSM θα έχει οποιαδήποτε στιγμή το δικαίωμα να επαναπροσδιορίσει τον στόχο χρήσης των πόρων που έχουν παραμείνει στο λογαριασμό για το μαξιλάρι ρευστότητας, μετά από μια αξιολόγηση για το αν είναι απαραίτητοι ως μαξιλάρι ρευστότητας και για τα οφέλη μιας εναλλακτικής χρήσης των πόρων αυτών, μετά από απόφαση του Συμβουλίου των Διοικητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ