Η υποχρεωτική λιτότητα στη Νότια Ευρώπη φέρνει αυξήσεις μισθών στη Γερμανία

Η Γερμανία σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 9,19 ευρώ ανά ώρα το επόμενο έτος και σε 9,35 ευρώ ανά ώρα το 2020, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας της χώρας την Τρίτη, προετοιμάζοντας το έδαφος για ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρει το Reuters, καθόρισε τον κατώτατο μισθό στα 8,50 ευρώ για περισσότερους από 3 εκατομμύρια εργαζόμενος το 2015, ο οποίος αυξήθηκε για τελευταία φορά το 2017, στα τρέχοντα επίπεδα των 8,84 ευρώ την ώρα.

Η αύξηση, την οποία εισηγήθηκε επιτροπή της Γερμανίας, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, σε μια περίοδο μάλιστα που η προστατευτική πολιτική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απειλεί να περιορίσει τις γερμανικές εξαγωγές.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχουν παροτρύνει πολλές φορές στο παρελθόν τη Γερμανία να αυξήσει τους μισθούς αλλά και τις επενδύσεις, με στόχο την τόνωση της εγχώριας ζήτησης και τη μείωση του μεγάλου πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ο υπουργός Εργασίας της Γερμανίας, Ουμπέρτους Χέιλ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συστάσεις και ανέφερε ότι η άνοδος του κατώτατου μισθού σε δύο στάδιο αντικατοπτρίζει την ισχυρή οικονομία και τη δυναμική της αγοράς εργασίας, οι οποίες οδήγησαν τις εργοδοτικές οργανώσεις και τους εργαζόμενος να συμφωνήσουν σε γενναιόδωρες αυξήσεις μισθών φέτος, όπως αναφέρει το Reuters.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι σχεδιάζεται η αύξηση των ελέγχων όσον αφορά τη συμμόρφωση των εργοδοτών με τους κανόνες για τον κατώτατο μισθό.

Οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με το Reuters, χαιρέτησαν την ανακοίνωση του Γερμανού υπουργού Εργασίας, αν και διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Όπως σημειώνει η Αλεξάνδρα Φέντορετς του Ινστιτούτου DIW, για να είναι αποτελεσματικές οι μισθολογικές αυξήσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν καταστρατηγούνται από τους εργοδότες.

«Πολλοί εργασίας εξακολουθούν να πληρώνονται λιγότερο από τον κατώτατο μισθό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της. «Επιπλέον, η αύξηση του ωρομισθίου δεν μεταφράζεται αυτόματα σε υψηλότερο μηνιαίο εισόδημα, καθώς πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι υποαποσχολούμενοι, εργάζονται λιγότερες ώρες και το κάνουν ακούσια», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ