Ζόραν Ζάεφ: Αν αποτύχει το δημοψήφισμα θα παραιτηθώ!

Την απόλυτη πεποίθηση του για την σημασία της συμφωνίας και το μέλλον της χώρας όπως διαγράφεται μέσα από αυτή, τόνισε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ανακοίνωσε πως αν τελικά η συμφωνία δεν βρει την ανταπόκριση που περιμένει από το λαό, τότε θα παραιτηθεί. 

”Ναι θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα στη Μακεδονία, όμως είμαι πολύ σίγουρος ότι θα πετύχει. Περιμένω ένα σοβαρό ποσοστό 75% με 85%, αντίστοιχο με το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ένταξής μας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ” δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, οι πολίτες δεν μπορούν να επιλέξουν κάτι άλλο πέρα από την συμφωνία, δεν έχουν άλλη επιλογή. “Πρέπει απλώς να επιβεβαιώσουν ότι θέλουν τη “Μακεδονία” ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ”, υπογράμμισε.

Διευκρίνισε δε πως ακόμα δεν έχει διατυπωθεί το τελικό ερώτημα του δημοψηφίσματος, όμως επιβεβαίωσε πως θα σχετίζεται με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ με βάση την ονομασία. Επίσης εκτίμησε πως η χώρα στις 12 Ιουλίου θα πάρει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την οποία θα ακολουθήσει περίοδος τριών έως πέντε μηνών, κατά την οποία το ΝΑΤΟ θα εξετάσει εξονυχιστικά την υποψηφιότητα της χώρας. Μετά το πέρας της διαδικασίας αυτής, το ΝΑΤΟ θα στείλει πρόταση επικύρωσης στις υπόλοιπες χώρες της συμμαχίας. 

Από την μεριά του το ΝΑΤΟ, θέλοντας να κρατήσει την ουδέτερη στάση που οφείλει, ανακοίνωσε μέσω κύκλων του πως οι διαδικασίες για την ένταξη της χώρας στους κόλπους του, θα ξεκινήσουν μόνο όταν έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας και δεν υπάρχουν προβλήματα και προστριβές με την Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ