Κυρώσεις σε 11 αξιωματούχους της Βενεζουέλας από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις σε 11 αξιωματούχους της Βενεζουέλας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επανεκλογή του προέδρου Νίκολας Μαδούρο, την οποία δεν θεωρεί ούτε ελεύθερη ούτε δίκαιη, δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτων, σύμφωνα με το Reuters.

Οι κυρώσεις, που περιλαμβάνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων -στις οποίες το Reuters είχε αναφερθεί πρώτη φορά τον Μάιο- που θα επιβληθούν στα 11 αυτά άτομα, προστίθενται στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε 7 ακόμα ανώτερους αξιωματούχους της Βενεζουέλας από τον Ιανουάριο. Όπως σημειώνεται, στόχος των κυρώσεων δεν είναι να πλήξουν άμεσα τον Μαδούρο, αλλά να ασκηθεί πίεση στο περιβάλλον του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βενεζουέλας μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, επιδιώκει να απομονώσει το Καράκας και να βοηθήσει να τερματιστεί αυτό που θεωρεί ως αυταρχικό καθεστώς, που καταστρέφει την οικονομίας, προκαλώντας ελλείψεις σε τρόφιμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλλει από τον Νοέμβριο εμπάργκο όπλων στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να εκδώσουν ανακοίνωση αργότερα τη Δευτέρα, καταδικάζοντας και πάλι τις εκλογές του Μαΐου.

Σημειώνεται ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε τέσσερις Βενεζουελάνους και σε τρεις εταιρείες με έδρα την Φλάριντα, τον Μάιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ