Enel: Αποκτά το 21% της εταιρείας οπτικών ινών Ufinet στη Λ. Αμερική, με option για το υπόλοιπο 79%

Σε συμφωνία για την απόκτηση του 21% της λατινοαμερικανικής εταιρείας οπτικών ινών Ufinet International, με δικαίωμα εξαγοράς του υπόλοιπου 79% έως το τέλος του 2021, προχώρησε η Enel με την Cinven, ιδιοκτήτρια εταιρεία της Ufinet.

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ευρώπης ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι η θυγατρική της Enel X θα εξαγοράσει το 21% της Ufinet έναντι τιμήματος 150 εκατ. ευρώ (175 εκατ. δολάρια), με δικαίωμα εξαγοράς και του υπολοίπου ποσοστού της λατινοαμερικανικής εταιρείας από τη Cinven έναντι 1,32-2,1 δισ. ευρώ.

«Η συμφωνία αυτή ενισχύει περαιτέρω τη θέση μας ως κορυφαίου φορέα εκμετάλλευσης υποδομών στην περιοχή», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Enel, Francesco Starace, σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Reuters.

Η Enel, η οποία ελέγχει την ισπανική Endesa, είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στη Λατινική Αμερική. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κατέβαλε σχεδόν 1,5 δισ. δολάρια για την απόκτηση του 73% της βραζιλιάνικης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Eletropaulo.

Στην Ιταλία, η ελεγχόμενη από το κράτος Enel, αναπτύσσει εθνικό δίκτυο οπτικών ινών μέσω της Open Fiber, την οποία κατέχει από κοινού με την τράπεζα CDP (Cassa Depositi e Prestiti Spa), ανταγωνιζόμενη την Telecom Italia. Η Enel, η οποία χρησιμοποιεί στην Ιταλία το υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο για την ανάπτυξη του δικτύου της οπτικών ινών, είχε παλαιότερα δηλώσει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε ανάλογα έργα και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Η Enel X θα επωφεληθεί από την εμπειρία μας στην Ιταλία, μέσω της κοινής εταιρείας Open Fiber, για την ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου», ανέφερε ο Starace.

Η Ufinet δραστηριοποιείται σε 14 χώρες της Λατινικής Αμερικής και διαχειρίζεται περισσότερα από 49.000 χλμ. οπτικών ινών, εκ των οποίων σχεδόν το ένα τρίτο σε μητροπολιτικές περιοχές.

Η Enel ανακοίνωσε ότι μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς του υπολοίπου 79% της Ufinet, που δεν αποκτά στην παρούσα φάση, μεταξύ της 31ης Δεκεμβρίου 2020 και της 31ης Δεκεμβρίου 2021. Σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει συνάψει με τη Cinven, η Enel θα έχει από κοινού με τη Cinven τη διαχείριση της Ufinet, ωστόσο θα χάσει αυτό το δικαίωμα εάν δεν ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς του υπολοίπου ποσοστού.

Σε ξεχωριστή της δήλωση, η Ufine αναφέρει ότι η συνεργασία με την Enel θα της επιτρέψει να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Λατινικής Αμερικής, εκμεταλλευόμενη την παρουσία της Enel στην περιοχή. Πρόσθεσε δε, ότι η εισροή νέων κεφαλαίων θα της επιτρέψει να ενισχύσει τη διεθνή παρουσία της μέσω εξαγορών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ