“Σουλτάνος” και επίσημα ο Ερντογάν – Δεν αναγνωρίζει ακόμα τα αποτελέσματα η αντιπολίτευση

«Σουλτάνος» και επίσημα πλέον είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς με βάση την καταμέτρηση από το 96% των εκλογικών τμημάτων συγκεντρώνει το 52,59% των ψήφων, εξασφαλίζοντας από τον πρώτο γύρο την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου της Τουρκίας.

Στην ομιλία του για την εκλογική του νίκη, πάντως, ο Ερντογάν δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα χαρούμενος, αν και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές τους. Συνεχάρη τους υποψηφίους για την προεδρία και τις βουλευτικές εκλογές, ενώ έσπευσε να εκφράσει την ελπίδα του ότι κανείς δεν θα προσπαθήσει να κηλιδώσει τις εκλογές.

«Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, το έθνος μάς έχει δώσει το καθήκον της προεδρίας και του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, δίνοντας παράλληλα την πλειοψηφία στη Λαϊκή Συμμαχία, η οποία αποτελεί μεγάλη ευθύνη», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Ελπίζω ότι κανείς δεν θα προσπαθήσει να κηλιδώσει τις εκλογές για να καλύψει την αποτυχία του», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, απαντώντας εμμέσως στις καταγγελίες των συνυποψηφίων του ότι ακόμα δεν έχει καταμετρηθεί το ποσοστό των ψήφων που ανακοινώνει το Anadolu.

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μουχαρέμ Ιντσέ, κατήγγειλε λίγο νωρίτερα ότι μέχρι στιγμής το σύστημα της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής δείχνει ότι έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι του 37% των καλπών, και όχι το 85% που έδινε εκείνη τη στιγμή το Anadolu, επιμένοντας ακόμα ότι τα αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσουν τελικά σε δεύτερο γύρο την εκλογή προέδρου. Προς το παρόν, πάντως, κανείς από την αντιπολίτευση δεν έχει αμφισβητήσει ευθέως τα αποτελέσματα των εκλογών, αν και υπάρχουν καταγγελίες για νοθεία και παρατυπίες.

Σύμφωνα, πάντως, με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνονται από τα μέσα ενημέρωσης, ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν, Μουχαρέμ Ιντσέ, με καταμετρημένο το 95% των τμημάτων συγκεντρώνει το 30,8% στις προεδρικές εκλογές, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς με 8,06%, τέταρτη έρχεται η Μεράλ Ακσενέρ με 7,46%, ενώ ο Τεμέλ Καραμολάογλου έλαβε το 0,89% και ο Ντογκού Περιντσέκ το 0,2% των ψήφων.

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τις βουλευτικές εκλογές το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής δεν είναι το ίδιο θετικό για τον Ενρτογάν, αφού το Κόμμα Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (AKP) με 42,54% των ψήφων λαμβάνει 293 έδρες στη νέα βουλή των 600 εδρών και άρα δεν εξασφαλίζει τον έλεγχο του κοινοβουλίου.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), υποψήφιος του οποίου ήταν ο Ιντσέ, με 22,66% λαμβάνει 146 έδρες. Τρίτο κόμμα από άποψη εδρών έρχεται το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP) του Ντεμιρτάς, που πέρασε το όριο του 10% και με καταμετρημένο το 95% συγκεντρώνει το 11,14% των ψήφων, λαμβάνοντας 66 έδρες. Ακολουθεί το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, σύμμαχος του Ερντογάν κατά την εκλογική διαδικασία, με 11,21% και 49 έδρες, και μετά έρχεται το Καλό Κόμμα (IYI) της Ακσενέρ με ποσοστό 10,06% και 46 έδρες.

Δεδομένου ότι με βάση αυτά τα αποτελέσματα το AKP του Ερντογάν εξασφαλίζει λιγότερες από τις 301 έδρες που απαιτούνται για τον έλεγχο του κοινοβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος θα αναζητήσει εταίρο για τη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού, όπως είχε εξάλλου δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα πράξει αν συμβεί κάτι τέτοιο, προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου.

Κι αυτό γιατί η συμμαχία του Ερντογάν με τον Μπαχτσελί αφορούσε μόνο την πορεία προς τις εκλογές, οπότε η συνεργασία τους από εδώ και στο εξής θα αποτελέσει θέμα νέας διαπραγμάτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ