Τσίπρας: “Απαιτείται διαμοιρασμός της ευθύνης για το μεταναστευτικό”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσανατολιστεί στον διαμοιρασμό της ευθύνης για το μεταναστευτικό και όχι να επωμίζονται το βάρος οι χώρες υποδοχής, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για το θέμα.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, σήμερα δεν υπήρξε λύση, δεδομένου ότι η συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική. Πρόσθεσε, όμως, ότι η κρίση δεν είναι συγκυριακή και πρόσκαιρη, αλλά μια υπόθεση που η Ευρώπη θα αντιμετωπίζει για πολλά χρόνια ακόμα.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το δίλημμα είναι αν θα αντιμετωπιστεί μεμονωμένα, από κάθε χώρα χωριστά, ή αν θα αντιμετωπιστεί σαν ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί συλλογική λύση

«Εξέθεσα την άποψη ότι πρέπει να δούμε εξίσου σοβαρά την προστασία των συνόρων της ΕΕ, αλλά και την εσωτερική και εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Η ΕΕ να προσανατολιστεί στον διαμοιρασμό της ευθύνης και όχι το βάρος να πέφτει στις χώρες υποδοχής».

«Οι περισσότεροι στη σύνοδο σήμερα, συμφωνούν με την πρώτη άποψη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει αυτήν την άποψη σε όσους δεν συμφωνούν.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές θέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στη σημερινή σύνοδο τα εξής:

– Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας.
– Ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής.
– Στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης.
– Αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ