Εκλογή Ερντογάν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο δείχνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο περίπου το 35% των εκλογικών τμημάτων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει το 57,48% των ψήφων, ο Μουχαρέμ Ιντσέ ποσοστό 27,99%, η Μεράλ Ακσενέρ το 7,49% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς το 5,92%, ενώ οι Τεμέλ Καραμολάογλου και ο Ντογκού Περιντσέκ λαμβάνουν αντίστοιχα το 0,93% και το 0,19% των ψήφων.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή αποτελέσματα, δεδομένου ότι αναμένεται η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων στις μεγάλες τουρκικές πόλεις που ενδέχεται να αλλάξουν σημαντικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές, η συμμαχία του Κόμματος Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Νεβλέτ Μπαχτσελί λαμβάνει το 63,05% των ψήφων, ενώ η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης [Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Καλό Κόμμα (IYI) και Κόμμα Ευημερίας (SP)] το 26,92%. Το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP) του Ντεμιρτάς συγκεντρώνει προς το παρόν το 8,05% των ψήφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο προχωρά η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων και προστίθενται τα αποτελέσματα από τα αστικά κέντρα της Τουρκίας, το ποσοστό του Ερντογάν αλλά και το ποσοστό του AKP ψαλιδίζονται, ενώ αυξάνεται το ποσοστό του Ιντσέ.

Επισημαίνεται δε ότι αν το Κόμμα του Ντεμιρτάς καταφέρει να περάσει το όριο του 10% και μπει στη Βουλή, η εξασφάλιση της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου από τη συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί καθίσταται ακόμα δυσκολότερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ