Στις κλάπες οι Τούρκοι, κρίσιμο τεστ για τον Ερντογάν

Από τις 8 το πρωί προσέρχονται στις κάλπες οι Τούρκοι ψηφοφόροι για την εκλογή προέδρου και του νέου κοινοβουλίου, με τις βουλευτικές εκλογές να αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Περισσότερο από 56 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν καταγραφεί για να ψηφίσουν σε 180.000 κάλπες σε όλη την Τουρκία, σύμφωνα με το Reuters, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν και οι ψήφοι των Τούρκων του εξωτερικού που έχουν ήδη ψηφίσει.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα, οπότε θα ξεκινήσει η καταμέτρηση, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών μετά το δημοψήφισμα που πραγματοποίησε ο Ερντογάν το 2017 με στόχο να ενισχύσει την εκτελεστική εξουσία της προεδρίας, με τους επικριτές του να εκτιμούν ότι θα διαβρώσει περαιτέρω τη δημοκρατία στη χώρα και να ενισχύσει τον κανόνα του εντός ανθρώπου.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο Ερντογάν προέβη στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών υποστηρίζοντας ότι οι νέες εξουσίες θα του επιτρέψουν να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα της χώρας -η λίρα έχει χάσει 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος- αλλά και να ασχοληθεί με τους Κούρδους επαναστάτες στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο γειτονικό Ιράκ και στη Συρία.

Αλλά υπολόγισε χωρίς τον Μουχαρέμ Ιντσέ, τον υποψήφιο πρόεδρο του κοσμικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος που απειλεί την εκλογή του Ερντογάν στο αξίωμα του προέδρου από τον πρώτο γύρο, αφού όπως είχαν δείξει και οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών οι δύο τους θα βρεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο όπου αναμένεται να επικρατήσει ο Ερντογάν.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, ωστόσο, για τον Ερντογάν αφορά τις βουλευτικές εκλογές, καθώς ο συνασπισμός του Κόμματος Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί φαίνεται ότι δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο των 600 εδρών.

Από το απόγευμα του Σαββάτου έχει ξεκινήσει στην Τουρκία η απαγόρευση προπαγάνδας που επιβάλλει το ανώτατο εκλογικό Συμβούλιο, ενώ δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα, καθώς πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα θα επιτηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη, ενώ συνολικά στη χώρα έχουν επιστρατευτεί πάνω από 530.000 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας για την τήρηση της τάξης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της χώρας, τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από τις 11.00 το βράδυ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ