Reuters: Η Ελλάδα ξέφυγε από την κόλαση της διάσωσης, αλλά μετά βίας είναι ελεύθερη!

Σε ανάλυση του με τίτλο “Το τέλος της αρχής” το Reuters αναφέρεται στις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν χθες για την Ελλάδα και την ελάφρυνση του χρέους της. 

Ο αρθρογράφος Neil Unmack επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι “η Ελλάδα αντάλλαξε την κόλαση της διάσωσης για το αιώνιο καθαρτήριο”. Όπως τονίζει, οκτώ χρόνια μετά από την πρώτη οικονομική βοήθεια που έλαβε, η Αθήνα μπορεί επιτέλους να υποστηρίξει τον εαυτό της, με τη βοήθεια επιπλέον κεφαλαίων από την ευρωζώνη και της ελάφρυνσης χρέους. Αλλά θα πρέπει να έχει έναν σφιχτό προϋπολογισμό για δεκαετίες, ενώ θα παραμένουν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της.

Σύμφωνα με το άρθρο, η συμφωνία ταιριάζει τόσο στους Ευρωπαίους πιστωτές όσο και στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Καθώς το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας φθάνει στο τέλος του τον Αύγουστο, και οι δύο πλευρές ήθελαν μια καθαρή έξοδο, χωρίς μηχανισμό στήριξης. Οι χώρες της ευρωζώνης αντιτάχθηκαν στην ιδέα χορήγησης μεγαλύτερης πίστωσης στην Ελλάδα, ενώ ο Τσίπρας θέλει να ισχυριστεί ότι η χώρα έχει απελευθερωθεί από τη λιτότητα.

Και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ολοκλήρωσαν τη διάσωσή τους με αυτόν τον τρόπο. Αλλά η Ελλάδα ακόμη χρωστάει περί το 180% του ΑΕΠ της, επειδή οι επίσημοι πιστωτές της αρνήθηκαν να διαγράψουν το χρέος. Είναι αλήθεια ότι η ευρωζώνη έχει επεκτείνει τις αποπληρωμές για πολλές δεκαετίες. Και πάλι, η απροθυμία του ΔΝΤ να χαρακτηρίσει το χρέος ως βιώσιμο, καθιστά μια ομαλή έξοδο λιγότερο βέβαιη.

Εξ ου και η ελάφρυνση του χρέους. Οι δανειστές έχουν δώσει στην Ελλάδα τα τελευταία 15 δισ. ευρώ του προγράμματος διάσωσης για να χτίσει ένα κεφαλαιακό “μαξιλάρι”. Έχουν επίσης επεκτείνει τα δάνειά τους κατά 10 χρόνια, που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες αποπληρωμές μέχρι το 2030. Οι πιστωτές θα μειώσουν επίσης τα επιτόκια και θα μεταβιβάσουν μέρος των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν από την ΕΚΤ, όσο η χώρα συμμορφώνεται με τους μεταρρυθμιστικούς στόχους.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιβιώσει χωρίς περαιτέρω οικονομική βοήθεια, τουλάχιστον για μια δεκαετία. Αλλά η junk πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και η απουσία μιας στήριξης, σημαίνει ότι τα κρατικά ομόλογα δεν θα είναι επιλέξιμα ως collateral για τα δάνεια της ΕΚΤ. αυτό θα υποχρεώσει τις τράπεζες να βρουν άλλες, πιο ακριβές πηγές χρηματοδότησης.

Ωστόσο η ανεργία της Ελλάδας στο 20% είναι υπερδιπλάσια από ό,τι είναι στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα επισκέπτονται τη χώρα κάθε τρίμηνο. Η χώρα έχει ξεφύγει από την κόλαση της διάσωσης, αλλά μετά βίας είναι ελεύθερη.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ