ΟΠΕΚ: Συμφωνία για αύξηση παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Ιούλιο

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε την Παρασκευή για αύξησης της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Ιούλιο από τα μέλη του καρτέλ και τους συμμάχους του, σύμφωνα με πηγή του ΟΠΕΚ.

Η αύξηση της παραγωγής είναι ονομαστική, καθώς η πραγματική αύξηση θα είναι μικρότερη δεδομένου ότι αρκετές χώρες που μέχρι πρόσφατα είχαν μειώσει την παραγωγή τους θα δυσκολευτούν να επιστρέψουν σε επίπεδα πλήρους παραγωγικής ικανότητας, ενώ στους υπόλοιπους παραγωγούς δεν θα επιτραπεί να καλύψουν αυτό το κενό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Reuters.

Σημειώνεται ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ πραγματοποιούν από νωρίς συνάντηση με τις χώρες μη μέλη του καρτέλ, με θέμα την αύξηση της παραγωγής στη Βιέννη.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο ΟΠΕΚ θα ανακοινώσει αύξηση της παραγωγή κατά 500.000-600.000 βαρέλια ανά ημέρα, κίνηση που θα βοηθούσε να αμβλυνθεί η στενότητα στην αγορά αλλά δεν θα δημιουργούσε σε κορεσμό.

Η είδηση για συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου οδήγησε τις τιμές του «μαύρου χρυσού» κατά 2% υψηλότερα, με το Brent να φτάνει τα 1,68 δολάρια το βαρέλι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ