Τσίπρας: “Η 21η Ιουνίου θα μείνει στην Ιστορία”

Εχθές είχαμε μια ιστορική συμφωνία, όπως αναγνωρίζει και ο διεθνής Τύπος, στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ενημέρωσή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, το χρέος καθίσταται βιώσιμο. Αυτό αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η συμφωνία προβλέπει μια 10ετή επέκταση και ισόποση περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων προς τον ESFS, ενώ προβλέπει και ένα πολύ «στιβαρό μαξιλάρι» ύψους άνω των 24 δισ. ευρώ

«Νομίζω ότι αυτές οι αποφάσεις διαμορφώνουν ένα πλαίσιο συμφωνίας, η οποία είναι πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες των αγορών, αλλά θα έλεγα ότι είναι και μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των εταίρων μας απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού, προκειμένου να παραμείνει ενωμένη και αρραγής η ευρωζώνη», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ως εκ τούτου, έχω την εκτίμηση ότι η 21η Ιουνίου μένει στην Ιστορία ως πολύ σημαντική για τον τόπο», πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον συνετό δρόμο της οικονομικής ισορροπίας και των μεταρρυθμίσεων, αλλά ότι εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο των μνημονίων και της άκρατης λιτότητας.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στόχοι που πρέπει να εκπληρώνονται, αλλά τόνισε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης το πώς θα επιτύχει αυτούς τους στόχους.

Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι πολύ γρήγορα και ο ελληνικός λαός θα διαπιστώσει τις αλλαγές που έρχονται τόσο το 2018 όσο και τα αμέσως τα επόμενα χρόνια από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, αλλά και από τη θετική ανταπόκριση των αγορών.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε, τέλος, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε όλο το τελευταίο διάστημα.

Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, ο Προκόπης Παυλόπουλος του υπενθύμισε το στοίχημα για τη γραβάτα αν ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος. «Τα στοιχήματα πρέπει να εκπληρώνονται όταν κερδίζονται», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να βρω και το κατάλληλο πουκάμισο για γραβάτα γιατί δεν έχω». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τόνισε ότι «έκανα ότι θα έκανε ο καθένας στη θέση μου».

Όπως τόνισε, ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας «δεν είναι στατικός», αλλά προσαρμόζεται ανάλογα με τη συγκυρία, προσθέτοντας ότι η απόφαση για την ευρωπαϊκή πορεία ήταν απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι στο δημοψήφισμα ο λαός είπε «όχι» στο ευρώ, σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, μάλιστα, και στη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που είπε ότι «αποτίει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ