Το Μαξίμου πανηγυρίζει για την ελάφρυνση, αλλά τα μικρά γράμματα “τρομάζουν”!

Η ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους δίνει στην κυβέρνηση μια μεγάλη ανάσα μέσα σε μια περίοδο έντονης αποδοκιμασίας και προβληματισμού, καθώς τόσο στο εσωτερικό της όσο και στους δρόμους, η συμφωνία για το Σκοπιανό έχει προκαλέσει μεγάλους τριγμούς.

Τόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες όσο και ο ξένος τύπος κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή και για δικαίωση των θυσιών που έχουν κάνει τόσα χρόνια οι Έλληνες, όμως οι θυσίες αυτές δεν θα εξαφανιστούν, ειδικά αν κοιτάξει κάποιος τα μικρά γράμματα της συμφωνίας. 

Τόσο τα υποχρεωτικά πλεονάσματα μέχρι το 2060 όσο και η υποχρέωση της χώρας να διατηρεί τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας  κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το χρέος μειώνεται σταθερά, βάζουν ένα μεγάλο εμπόδιο στο δρόμο της χώρας, το οποίο για να υπερπηδηθεί θα χρειαστεί συνεχή εγρήγορση. 

Επίσης στο δρόμο για την ελάφρυνση, χάσαμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των συντάξεων και το αφορολόγητο, οι συνέπειες των οποίων θα αρχίσουν να φαίνονται στην πραγματική οικονομία και την τσέπη των πολιτών από την αρχή του επόμενου χρόνου. 

Ταυτόχρονα, οι πιστωτές και εταίροι της χώρας δεν θα χαλαρώσουν καθόλου το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, καθώς η μη τήρηση τους από την μεριά της χώρας και η έναρξη παροχολογίας, θα σημάνει την εφαρμογή της “Δέσμης Δύο Μέτρων”, η οποία μπορεί να θεσμοθετήθηκε το 2013, όμως είναι ακόμα σε ισχύ και μάλιστα πια έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. 

Με βάση αυτή την δέσμη, το πλαίσιο επιτήρησης της χώρας γίνεται ακόμα πιο αυστηρό ενώ προβλέπει και ειδικό χρονοδιάγραμμα το οποίο αφορά κράτη που έχουν υπερβολικό έλλειμμα, χαρακτηριστικό που ενεργοποιείται για πρώτη φορά για την περίπτωση της Ελλάδας, αφού μέχρι τώρα δεν υπήρχε αντίστοιχο προηγούμενο από άλλη χώρα της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα αυτό θα κάνει τριμηνιαίους ελέγχους στην πορεία της χώρας και θα πιστοποιεί κατά πόσο αυτή ικανοποιεί και πραγματοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, όπως ακριβώς συνέβαινε και επί μνημονίου. Στην περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα, έχει την δυνατότητα να ζητάει πρόσθετα μέτρα, ενώ όπως αναφέρει η ανακοίνωση αυτού του εργαλείου “με βάση αυτήν την εποπτεία, η Επιτροπή μπορεί να συναγάγει ότι ένα κράτος μέλος πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα διότι η χρηματοπιστωτική κατάστασή του θα μπορούσε να έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών να συστήσει στο σχετικό κράτος μέλος τη θέσπιση διορθωτικών μέτρων ή την εκπόνηση ενός σχεδίου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής”

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί να “πανηγυρίζει” για την αποδοχή του Ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης που παρουσίασε η Αθήνα στο Eurogroup, όμως αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να οδηγήσει την χώρα στην ανάπτυξη, καθώς σύμφωνα με το παράρτημα που παρουσιάστηκε χθες στο κλείσιμο του Eurogroup, η χώρα δεσμέυτηκε για:

  • Ρήτρα «μη αντιστρεψιμότητας» των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων μνημονίων
  • Η μείωση των συντάξεων (2019) και του αφορολόγητου (2020) θα εφαρμοστούν κανονικά.
  • Τήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022.
  • Συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων με δεσμεύσεις για ολοκλήρωση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ
  • Αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς ως τα μέσα του 2020. Ενδέχεται να κρύβει νέες αυξήσεις στις λεγόμενες «λαϊκές γειτονιές»
  • Περαιτέρω κινήσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
  • Αλλαγές στα επιδόματα αναπηρίας ως τα μέσα του 2019 με καθολική εφαρμογή της νέας προσέγγισης για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση»
  • Εφαρμογή της μεταρρύθμισης για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης με τοποθετήσεις των μονίμων διευθυντών στο δημόσιο ως τον Οκτώβριο
  • Συνέχιση του σχεδίου εξυγίανσης των τραπεζών και διαρκούς μείωσης των κόκκινων δανείων σε συνεργασία με την ΤτΕ
  • Δέσμευση για διατήρηση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών
  • Μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής Πρόνοιας με την τεχνική βοήθεια του SRSS, δηλαδή της μόνιμης δύναμης τεχνοκρατών της Κομισιόν που βρίσκεται στην Αθήνα και αποτελεί το διάδοχο σχήμα της Ομάδας Δράσης 
  • Συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων
  • Η δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2020
  • Άνοιγμα 120 κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι τα τέλη του 2018 και 240 ως τα μέσα του 2020.

Η Αθήνα μπορεί να πανηγυρίζει -και έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει- όμως ο δρόμος προς την ανάπτυξη από εδώ και πέρα είναι στρωμένος με νάρκες και αγκάθια. Και αρκεί μια λάθος (προεκλογική) κίνηση για να τα τινάξει όλα στον αέρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ