Financial Times: Ιστορική συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας

Από την πρώτη στιγμή που διέρρευσε πως το Eurogroup είχε συμφωνήσει για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, χαιρετίστηκε από όλους σαν μια ιστορική στιγμή τόσο για την χώρα όσο και για την Ευρώπη. 

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής δανείων ύψους 100 δισ. ευρώ ήταν η κατάληξη μιας πολυαναμενόμενης συμφωνίας για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τον τερματισμό μιας ολόκληρης εποχής προγραμμάτων οικονομικής διάσωσης,αναφέρουν οι Financial Times και συνεχίζει “Οι υπουργοί Οικονομικών σφυρηλάτησαν τα τελευταία σημεία της συμφωνίας, ύστερα από έξι ώρες συνομιλιών με την συμφωνία να χαιρετίζεται ως ιστορική από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης. 

Με την συμφωνία αυτή ολοκληρώθηκαν οχτώ χρόνια κατά τα οποία η Ελλάδα χρειάστηκε 3 προγράμματα διάσωσης υπέστη τη χειρότερη κατάπτωση οποιασδήποτε ευρωπαϊκής οικονομίας στη σύγχρονη εποχή.

Οι Fianancial Times στέκονται στον “ευαίσθητο συμβιβασμό” ανάμεσα σε χώρες όπως η Γερμανία που ήθελε να αυξηθεί η φορολογία και την ανάγκη για την Ελλάδα να είναι ρεαλιστικά σε θέση να διατηρηθεί οικονομικά για τις επόμενες δεκαετίες. Η συντριπτική πλειοψηφία του χρέους της Ελλάδας ανήκει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στις κεντρικές τους τράπεζες και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η χώρα έχει λάβει περισσότερα από 270 δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια δάνεια διάσωσης από τότε που ζήτησε για πρώτη φορά διεθνή βοήθεια το 2010. 

Η συντριπτική πλειοψηφία του χρέους της Ελλάδας ανήκει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στις κεντρικές τους τράπεζες και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η χώρα έχει λάβει περισσότερα από 270 δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια δάνεια διάσωσης από τότε που ζήτησε για πρώτη φορά διεθνή βοήθεια το 2010.

Η αρχική αισιοδοξία για μια γρήγορη συμφωνία εξατμίστηκε όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο θα δεχόταν μόνο μια μακρά παράταση λήξης με αντάλλαγμα αυστηρές προϋποθέσεις για άλλες πτυχές του πακέτου ελάφρυνσης. Η σταθερότητα της Γερμανίας αντανακλά την εγχώρια πίεση στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, κυρίως από τον συντηρητικό εταίρο του συνασπισμού, το CSU, το οποίος επέκρινε την καγκελάριο ότι είναι πολύ πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τα εθνικά χρήματα για την επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης.

Τελικά, οι υπουργοί συμφώνησαν να παρατείνουν τις διάρκειες κατά δέκα χρόνια, αφήνοντας ουσιαστικά την Ελλάδα με μικρές αποπληρωμές χρεών μόνο μετά το 2030. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ