Δύσκολα τα πράγματα για τον Ερντογάν, τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Επιβεβαιώνει τους φόβους του Ερντογάν νέα δημοσκόπηση για τις τουρκικές εκλογές, όπου και πάλι τα στοιχεία δείχνουν ότι η εκλογή προέδρου θα γίνει σε δεύτερο γύρω, ενώ το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης χάνει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της εταιρείας Geziki, που έγινε από τις 16 έως τις 17 Ιουνίου σε δείγμα 12,800 ψηφοφόρων σε 12 περιφέρειες, 34 επαρχίες και 92 πόλεις, τα ποσοστά για την πρόθεση ψήφου δείχνουν ότι την προσεχή Κυριακή δεν θα επιτευχθεί η εκλογή προέδρου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Μουχαρέμ Ιντσέ στον δεύτερο γύρο.

Παράλληλα, η συμμαχία του Κόμματος Δημοκρατίας και Ανάπτυξης με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί χάνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς εξασφαλίζει λιγότερες από τις μισές από τις 600 έδρες της τουρκικής Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά είναι σύμφωνα με την δημοσκόπηση έχουν ως εξής:
– ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: 48.2
– ΜΕΡΑΛ ΑΚΣΕΝΕΡ: 11.4
– ΜΟΥΧΑΡΕΜ ΙΝΤΣΕ: 29.1
– ΣΕΛΑΧΑΤΙΝ ΝΤΕΜΙΡΤΑΣ: 10
– ΤΕΜΕΛ ΚΑΡΑΜΟΛΑΟΓΛΟΥ: 1.2
– ΝΤΟΓΚΟΥ ΠΕΡΙΝΤΣΕΚ: 0.1

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε νωρίτερα το EMEA.gr, ο Ερντογάν υπό το φόβο απώλειες της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, σε χθεσινή συνέντευξή του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κυβερνητικό συνασπισμό.

«Αν είναι καθώς από 300 (έδρες), τότε θα μπορούσε να υπάρξει αναζήτηση συνασπισμού», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Kral FM, αν και έσπευσε να προσθέσει ότι η συγκεκριμένη πιθανότητα είναι «πολύ, πολύ μικρή».

Πάντως, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η συμμαχία AKP-MHP να πάρει τις απαραίτητες έδρες που θα της εξασφαλίσουν τον έλεγχο του κοινοβουλίου επιβεβαιώνει και η δήλωση του εθνικιστή συμμάχου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τη Δευτέρα, ο οποίος σημείωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ