Απόφαση-σοκ του ΕΦΚΑ φέρνει μεγαλύτερες μειώσεις για συνταξιούχους ΔΕΚΟ, τραπεζών, Οργανισμών Δημοσίου

Αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη θα βρεθούν 150.000 συνταξιούχοι ΔΕΚΟ, τραπεζών και οργανισμών του Δημοσίου, καθώς θα δουν σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις τους από εκείνες που είχαν αρχικά υπολογιστεί.

Η μεγαλύτερη αυτή μείωση προκύπτει καθώς απόφαση του ΕΦΚΑ προβλέπει ότι δεν αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης των ετών ασφάλισης για όσους κατέβαλαν επιπλέον εισφορές, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΕΦΚΑ προβλέπει ότι η προσαύξηση 0,075 περνάει στους μισθούς και όχι στους συντελεστές αναπλήρωσης των ετών ασφάλισης, με αποτέλεσμα όσοι πλήρωναν αυξημένες εισφορές σε σχέση με τις εισφορές του ΙΚΑ δεν θα έχουν περιορισμένες μειώσεις 3% και 5%, αλλά περικοπές ύψους 9%, 10% και 18%.

Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τον υπολογισμό της σύνταξης που είχε γίνει και αύξανε την ανταποδοτική σύνταξη σε 150.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν τελικά τη σύνταξή τους να μειώνεται σημαντικά.

Εν τω μεταξύ, η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, εξανεμίζει τις ελπίδες των συνταξιούχων για επαναδιαπραγμάτευση των περικοπών στις συντάξεις την οποία επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση, καθώς θεωρεί δεδομένες τις περικοπές όπως και τη μείωση του αφορολόγητου.

Ειδικότερα, στην έκθεση συμμόρφωσης αναφέρεται ότι προβλέπεται η περικοπή των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, ενώ θα ακολουθήσει και αντίστοιχη μείωση του αφορολόγητου το 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ