Δεν αποκλείει συνασπισμό ο Ερντογάν υπό τον φόβο να “χάσει” το κοινοβούλιο

«Παράθυρο» για σχηματισμό συνασπισμού σε περίπτωση που το κόμμα του δεν εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής άνοιξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Kral FM εχθές το βράδυ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ενδέχεται να είναι πιο αμφίρροπο από ό,τι ανέμενε ο Ερντογάν όταν προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο, καθώς υποδεικνύουν ότι για την εκλογή προέδρου μάλλον θα απαιτηθεί δεύτερος γύρος, ενώ το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP) θα χάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 600 εδρών, αναφέρει το Reuters

«Αν είναι καθώς από 300 (έδρες), τότε θα μπορούσε να υπάρξει αναζήτηση συνασπισμού», δήλωσε ο Ερντογάν στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, προσθέτοντας πάντως ότι η συγκεκριμένη πιθανότητα είναι «πολύ, πολύ μικρή».

Υπενθυμίζεται ότι το AKP του Ερντογάν έχει προχωρήσει σε συμμαχία με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ συμμαχία έχουν συστήσει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνεται το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). Σύμφωνα με το Reuters, αν το HDP καταφέρει να υπερβεί το όριο του 10% που απαιτείται για να μπει στο κοινοβούλιο, τότε θα είναι πιο δύσκολο για το AKP να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP, πάντως, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν νέες εκλογές αν η συμμαχία AKP-MHP δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο την Κυριακή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ